Aplikace založené na generátoru testovacích případů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled aktuálního stavu nástrojů, které umožňují automaticky generovat testovací případy. Dále na příkladu zvoleného nástroje ukázat způsob práce s ním a jeho schopnosti v generaci spustitelných testu. Pro následující práci byl vybrán nástroj UPPAAL, který umožňuje vytvořit model zvoleného systému pomocí časovaných automatů, ověřit a simulovat jeho běh a následně vytvořit testovací případ pro daný systém. Ve výsledku nástroj vygeneruje cestu průchodu systémem, kterou je možné uložit ve formě spustitelného testovacího případu a to v libovolném programovacím jazyce. Pro testování byly zvoleny tři různé systémy: systém vypínače světla, implementovaný v jazyce Java; 2-bitová násobička, jejíž chování je popsané pomocí jazyka Verilog; a systém zjednodušeného výtahu, který je představen v jazyce C. Ve výsledku byly získány spustitelné testovací případy pro zvolené systémy, spolu s jejich vlastnostmi jako pokrytí systému, počet kroků pro dosažení cílů a kvalita vygenerovaných cest.
The aim of this bachelor's thesis is to create an overview of the current state of tools that allow automatic generation of test cases and select one tool to show how it works and its ability to generate executable tests. The UPPAAL program was chosen for the following work. Tool allows to create a model of the selected system using timed automata, verify and simulate its operation and create a test case for the system. In the results, the tool generates a path through the system, which can be saved in the form of executable test cases in any programming language. Three different systems were chosen for testing: a light switch system implemented in Java; 2-bit multiplier, which behavior is described by Verilog language; and a simplified elevator system, which working process is introduced in C language. As a result, executable test cases were obtained for selected systems along with their features such as system coverage, number of steps to achieve goals, and quality of generated paths.
Description
Citation
LEONTEVA, V. Aplikace založené na generátoru testovacích případů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Proč byl zvolen nástroj UPPAAL? V rámci práce provádíte experimenty nad 3 relativně malými systémy. Nebylo uvažováno o provedení experimentů nad ještě jedním větším systémem pro posouzení výkonu nástroje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO