Sestavení aplikačně-výpočetního on-premise mini-cloudu založeného na Kubernetes

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
 Kubernetes je platforma na orchestráciu kontajnerov, na nasadenie a správu aplikácií v klastri. Cieľom tejto práce je porozumieť kubernetes a jeho komponentom a následne navrhnúť a sprevádzkovať optimálnu architektúru kubernetes klastru pre malý mini-cloud založený na kubernetes v areáli univerzity VUT. Táto bakalárska práca rozoberá základy kontajnerov, runtime kontajnerov, nástroje na orchestráciu kontajnerov, architektúru Kubernetes a jej komponenty a automatizačnú platformu Ansible. Ďalej obsahuje popis navrhnutej architektúry klastra, ktorá bude implementovaná. Príspevok tejto práce spočíva v návrhu architektúry kubernetes klastra, ktorý bude neskôr nasadený na pôde univerzity, pripravený na použitie.
Kubernetes is a container orchestration platform for deployment and management of applications on a cluster. The goal of this thesis is to understand kubernetes and its components, and then design and set up an optimal kubernetes cluster architecture for a small kubernetes-based on-premise mini-cloud on the VUT University grounds. This Bachelor thesis explores basics of containers, container runtimes, container orchestration tools, Kubernetes architecture and its components and Ansible automation platform. It further includes description of designed architecture of the cluster, that will be implemented. Contribution of the this thesis resides in the architectural design of kubernetes cluster, that will be later installed on the university grounds and will be ready to use by university.
Description
Citation
STUCHLÝ, S. Sestavení aplikačně-výpočetního on-premise mini-cloudu založeného na Kubernetes [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Co by obnášelo přidání více uzlů do existujícího prostředí z pohledu konfigurace? Použil jste testovací aplikaci, která je "dodávána" společně s Kubernetes. Co tato aplikace testuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO