Simulace šíření tepla v mozku pomocí knihovny OpenACC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je přepsat implementaci šíření tepla v mozkové tkáni naspanou v jazyce Matlab (dostupnou v balíku k-Wave) do jazyka C/C++, akcelerovat ji na GPU za pomoci knihovny OpenACC a CUDA, a následně tyto knihovny porovnat ve výkonnosti a náročnosti implementace. V řešení je popsáno jak programovat grafickou kartu, a jak tyto znalosti aplikovat. Vytvořený program je schopen simulovat šíření tepla na CPU i GPU.
The aim of this work is to rewrite the implementation of heat transfer in brain written in programming language Matlab (available in the k-Wave package) into C / C ++, accelerate it on GPU using library OpenACC and CUDA, and then compare these libraries in performance and complexity of implementation. The solution describes how to program a graphics card and how to apply this knowledge. The created program is able to simulate heat dissipation on CPU and GPU.
Description
Citation
OŠKERA, J. Simulace šíření tepla v mozku pomocí knihovny OpenACC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Ako by ste umožnili prepínať implementáciu pomocou CUDA alebo OpenACC bez nutnosti rekompilácie? Ako by ste postupovali pri združovaní výstupov simulácie do jedného súboru HDF5?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO