Analýza logů a utilizace hardware

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací systému k dlouhodobému monitorování stavu linuxových systémů umístěných v produkčním prostředí. Práce se zaměřuje zejména na situaci, kdy dané systémy nemají možnost odesílat sesbíraná data k analýze po síti, proto sběr dat musí probíhat zcela automaticky a data musí být jinou cestou přenášena z daných systémů na centrální systém ke shromažďování, analýze a vizualizaci. Podstatná část práce se věnuje návrhu a implementaci webové aplikace sloužící k exportu dat z monitorovaných systémů na přenosové médium a importu z něj na systém ke shromažďování dat. Výsledné řešení má za cíl zjednodušit sběr dat ze systémů, dříve vykonávaný přímo správci daných systémů tak, aby ji dokázal provádět kdokoliv, kdo se k monitorovanému systému může fyzicky přiblížit a snížit tím náklady spojené s monitorováním těchto vzdálených systémů.
The goal of this thesis is to design and implement a system for long-term monitoring of the state of Linux systems located in a production environment. The thesis focuses mainly on situation in which the system does not have the ability to send the collected data for analysis over the network, so data collection must be completely automatic and data must be transferred from monitored systems to a central system for collection, analysis and visualization. A substantial part of the work is devoted to the design and implementation of a web application used to export data from monitored systems to the transmission medium and import them from it to the system for data collection. The resulting solution aims to simplify the collection of data from systems, previously performed directly by system administrators, so that it can be performed by anyone who can physically approach the monitored system and thus reduce the costs associated with monitoring these remote systems.
Description
Citation
KUCHYŇKA, J. Analýza logů a utilizace hardware [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na doplnění ze strany přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Ktorá komponenta zaisťuje nepopierateľnosť exportovaných dát a v akých prípadoch má nepopierateľnosť zmysel? Komise, například: V čem je Vaše řešení unikátní a s kterými systémy jste to porovnával?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO