Detekce dopravních prostředků v obraze a videu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je porovnání dostupných vícetřídních detektorů při detekci silničních vozidel na vhodně vytvořené datové sadě. Jako vícetřídní detektory byly vybrány neuronové sítě určené k detekci a klasifikaci objektů v obraze. Experimentováno je s detektory Mask R-CNN, YOLOv4 a YOLACT++, které jsou v práci popsány. Výběr detektorů zastupuje různé architektury a přístupy k detekci. Pro účely učení a testování je v práci detailně popsána vytvořená datová sada a její parametry. Detekce je testována na obraze z běžného silničního provozu a samostatně na částečně překrytých objektech. Výsledkem práce je znovupoužitelná a rozšířitelné datová sada, naměřené výsledky dosažené při detekci a jejich hlubší rozbor.
The goal of this thesis is comparison of available multiclass detectors abilities to detect road vehicles on purposely created dataset. As multiclass detectors are chosen neural networks for detection and classification of objects in image. Detectors described in this text and used for experimentation are Mask R-CNN, YOLOv4 and YOLACT++. This selection encompasses multiple different architectures and approaches to object detection. Created dataset used for learning and testing is thoroughly described in this text. Detection capability of detectors is tested on images from casual traffic and separately on partially covered objects. The outcome of this thesis is reusable and expandable dataset, measured performance values and their deeper exploration in this text. 
Description
Citation
ROZPRÝM, D. Detekce dopravních prostředků v obraze a videu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Dává opravdu smysl pracovat s kategoriemi vozidel jako s objekty různého typu? Proč? Jak by bylo možné úlohu realizovat jiným způsobem? Z uvedených experimentů nelze jednoduše zjistit kolik vozidel v provozu skutečně správně zachytíte (detekujete, aniž by vás zajímala kategorie). Jaká je precision-recall charakteristika vašich detekčních modelů? Jaká je chyba klasifikace a matice záměn vašich klasifikátorů? Zde mě zajímají hodnoty pro všechny správně detekovaná vozidla (bez těžkých instancí). Toto v experimentech chybí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO