Zpracování dat provozního zatížení pro zkoušky na elektrodynamickém zkušebním stavu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním dat pro elektrodynamický zatěžovací stav. V práci je uveden teoretický přehled rozdělení signálů, stanovení únavového poškození z náhodných vibrací a popis zatěžovacích stavů. Další část se zabývá nastavením zrychlení zkoušky v softwaru GlyphWorks. Cílem práce je zpracovat a vytvořit postup pro zrychlenou životnostní zkoušku z dat, která byla naměřena při provozní zkoušce na polygonu. Data jsou následně ověřena na elektrodynamickém zatěžovacím stavu v dynamické zkušebně Škoda Auto. V závěru práce jsou data vyhodnocena a napsán manuál pro jednoduché vytvoření zkoušky v příslušném softwaru.
This master's thesis deals with data processing for an electrodynamic test bench. The thesis presents a theoretical overview of signal distribution, determination of fatigue damage from random vibrations and a description of test benches. The next part deals with setting up the test time reduction in GlyphWorks software. The aim of this thesis is to process and create a procedure for an accelerated fatigue test from data measured during an operational test on a polygon. The data are then verified on an electrodynamic test rig using a Skoda Auto dynamic test room. The final part of the thesis contains data evaluation and a guide explaining how to easily create a test in the relevant software.
Description
Citation
PROUZA, J. Zpracování dat provozního zatížení pro zkoušky na elektrodynamickém zkušebním stavu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Marek Slovák (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen)
Date of acceptance
2021-06-21
Defence
Student seznámil komisi s výsledky závěrečné práce. Následně odpovídal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Proč jste použil po zpracování dat z provozního zatížení program GlyphWorks? Hodnocení: zodpovězeno 2) Za jakým účelem se prováděla laboratorní vibrační zkouška automobilové střechy? Hodnocení: zodpovězeno Další otázky: 3) U střechy bych očekával rizikové oblasti (svary) u životnostních zkoušek. Je to tak? Hodnocení: zodpovězeno 4) Nastavoval jste editoval jste software nějak ručně, nebo jste použil automatické nastavení programu? Hodnocení: zodpovězeno 5) Je zkušebna se shakerem nějak temperovaná? Hodnocení: zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO