Detekce aktuálního podlaží při jízdě výtahem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá detekcí aktuálního podlaží při jízdě výtahem. Jedná se o funkcionalitu, která je nezbytná při pohybu robota ve vícepodlažní budově. Pro tuto úlohu je využita fúze akcelerometrických dat v průběhu jízdy výtahem a obrazových dat získaných z informačního displeje uvnitř výtahové kabiny. V rešeršní části jsou popsána již realizovaná řešení, metody datové fúze a možnosti klasifikace obrazu. Na základě této části byly vybrány vhodné přístupy pro řešení úlohy. V první fázi byly získány datové sady z různých typů výtahových kabin. Následně byl vyvinut algoritmus pro práci s daty z akcelerometrického senzoru. Byla vybrána a natrénována konvoluční neuronová síť, která byla využita pro klasifikaci obrazových dat. Následně byla implementována metoda datové fúze. Jednotlivé části byly samostatně otestovány a vyhodnoceny. Na základě jejich vyhodnocení byla provedena integrace do jednoho funkční systému, který byl úspěšně ověřen a otestován. Výsledná úspěšnost detekce při jízdě různými výtahy byla stanovena na 97%.
This diploma thesis deals with the detection of the current floor during elevator ride. This functionality is necessary for robot to move in multi-floor building. For this task, a fusion of accelerometric data during the ride of the elevator and image data obtained from the information display inside the elevator cabin is used. The research describes the already implemented solutions, data fusion methods and image classification options. Based on this part, suitable approaches for solving the problem were proposed. First, datasets from different types of elevator cabins were obtained. An algorithm for working with data from the accelerometric sensor was developed. A convolutional neural network, which was used to classify image data from displays, was selected and trained. Subsequently, the data fusion method was implemented. The individual parts were tested and evaluated. Based on their evaluation, integration into one functional system was performed. System was successfully verified and tested. Result of detection during the ride in different elevators was 97%.
Description
Citation
HAVELKA, M. Detekce aktuálního podlaží při jízdě výtahem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) Ing. Josef Ferda (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svou diplomovou práci. Poté byly předneseny posudky a student odpověděl na otázky oponenta. Následně proběhla diskuze se členy komise vztahující se k diplomové práci, při které byly položeny následující dotazy: Co a jakým způsobem se z reálně naměřených dat kalibrovalo? Jak se kalibroval akcelerometr? (zodpovězeno) Jakým způsobem metoda reaguje a malé odchylky v detekované poloze, které se postupně akumulují. (zodpovězeno) Jaký typ akcelerometru byl použit? (nezodpovězeno) Jak celá metoda vyhodnocení pracuje? (zodpovězeno částečně)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO