Vliv vlhkosti směsi exotermických nálitků na tuhnutí kovu v nálitcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá rešeršní činností v oblasti nálitkování odlitků a dále i podstatou a principem exotermických nálitků. Dále byl navržen experiment pomocí, kterého byly zkoumány účinky vlhkosti na exotermické směsi a její dosazovací schopnosti. Na experiment byly použity nálitky s různým stupněm vlhkosti zaformované do Bentonitových forem. Dále byly zhodnoceny křivky tuhnutí získané během tuhnutí taveniny v nálitku a staženiny, které v nálitku vznikly.
The work deals with research activities in the field of casting and also the nature and principle of exothermic castings. Furthermore, an experiment was designed to investigate the effects of moisture on the exothermic mixture and its settling ability. For the experiment, risers with different degrees of humidity formed into bentonite molds were used. Furthermore, the solidification curves obtained during the melt in the riser and the shrinkage which were formed in the riser were evaluated.
Description
Citation
HEJDUK, S. Vliv vlhkosti směsi exotermických nálitků na tuhnutí kovu v nálitcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krutiš, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Pernica, Ph.D. (člen) Ing. Boris Láník (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student Stanislav Hejduk svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce, byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující dotazy: Jaká byla zápalná teplota a doba hoření vašich exotermických obkladů? zodpovězeno Jaká byla výchozí vlhkost nálitků? zodpovězeno Může v reálné praxi dojít k tak vysokému navlhčení nálitků? zodpovězeno Narazil jste v literatuře na použití kombinace exonálitků a izolačních obkladů? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO