Krajina 3.0

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Návrh navazuje na předdiplomní semestrální práci, ve které jsem se zabývala tématem data center - životním stylem postaveným na oběhu dat. Rostoucí potřeby obyvatel měst, spojené s neustálou konektivitou, se odrážejí v transformaci krajiny obsazované gigantickými datovými centry. Ty ve zpětné smyčce rekonfigurují prostředí měst, které využívají jejich instantní a “neomezený” výpočetní výkon. Krajina se stává strojovnou digitálního městského života. Diplomová práce rozvíjí sociální a environmentální otázky “kontinuity mezi městem a vesnicí”, jako problém soběstačnosti a vědomí energetické náročnosti současného městského životního stylu. V práci se zaměřuji na jeden z vedlejších produktů data center. Tím je odpadní teplo, které má negativní vliv na kvalitu a životnost elektronických komponentů - je nežádoucí. Provozovatelé data center našli cestu, jak odvrátit pozornost od debaty o energetické náročnosti velkých dat. Přetvořili odpad, na žádanou komoditu. Nahrazují konvenční formy vytápění a vytvářejí systém, nově založený na dodávkách odpadního tepla. Stávají se důležitými dodavateli tepelné energie. Fenomén recyklace tepla neutralizuje vnější kritiku velkých dat tím, že na nich dělá městský život doslova závislým. Udržitelná budoucnost provozování datových center, se odehrává převážně bez kritické debaty. Naopak potvrzuje produkci dat jako proces, který doslova pohání každodenní život. Tato nová vlna zeleného technooptimismu a s ním spojených realizací, je zahalena v diskurzu inovací, šetrnosti k životnímu prostředí a chytrého zpracování dat. Diplomová práce se zabývá fenoménem komodifikace odpadního tepla konkrétního data centra, a jeho potenciálem pro symbolickou i materiální transformaci městského prostředí. Kritický rozměr této transformace, umožňuje návštěvníkům Zábrdovic zažít doslova na vlastní kůži manipulaci klimatu konkrétní lokace - nové městské tržnice v Brně. V souvislosti s recyklací odpadního tepla vyvstávají další otázky. Co se bude dít, když se velké datové toky stanou surovinou, která nahradí starší formy dodávek energie v urbanizovaném světě? Jaký to bude mít dopad na městské vytápění, ekonomický a symbolický význam provozovatelů data center?
The proposal follows up on the undergraduate semester work which dealt with a topic of data centers - a lifestyle based on data circulation. Growing needs of city dwellers, coupled with the demand of constant connectivity, are reflected in the transformation of the landscape which is being occupied by gigantic data centers. Those data centres in the loopback reconfigure the environment of cities that use their instant and "unlimited" computing power. The landscape is becoming the engine room of digital urban life. The thesis develops social and environmental issues of "continuity between a city and a country” and outlines a problem of self-sufficiency and awareness of the energy intensity of current urban lifestyle. In my work I focus on one of the by-products of data centers. That is waste heat, which has a negative effect on the quality and lifespan of electronic components - it is undesirable. Data center entrepreneurs have found a way to divert unfavourable attention from the debate about the energy demand of big data. They transform waste into a desired commodity by replacing conventional forms of heating with a system newly based on the supply of waste heat. Therefore, they are becoming significant suppliers of thermal energy. The phenomenon of heat recycling neutralizes external criticism of big data by making urban life literally dependent on it. The sustainable future of data center operations takes place largely without critical debate. On the contrary, it confirms data production as a process that literally drives everyday life. This new wave of green techno-optimism and related implementations is shrouded in a discourse of innovation, environmental friendliness and smart data processing. The diploma thesis deals with the phenomenon of commodification of waste heat of a specific data center, and its potential for symbolic and material transformation of the urban environment. The critical dimension of this transformation allows visitors to literally experience first-hand the manipulation of the climate of a specific location - the new city market in Brno. Other issues arise in connection with the recycling of waste heat. What will happen when big data streams become a raw material to replace older forms of energy supply in an urbanized world? What will be the impact on the city´s heating, the economic and symbolic importance of data center entrepreneurs?
Description
Citation
PŘIKRYLOVÁ, M. Krajina 3.0 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. David Kraus (předseda) doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Markéta Mráčková (člen) MgA. Ing. arch. Barbora Šimonová (člen) Ing. Železný Jiří (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO