Optimalizace IDS/IPS systému Suricata

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V dnešnom svete zrýchľujúcej sa sieťovej prevádzky je potrebné držať krok v jej monitorovaní . Dostatočný prehľad o dianí v sieti dokáže zabrániť rozličným útokom na ciele nachádzajúce sa v nej . S tým nám pomáhajú systémy IDS, ktoré upozorňujú na udalosti nájdené v analyzovanej prevádzke . Pre túto prácu bol vybraný systém Suricata . Cieľom práce je vyladiť nastavenia systému Suricata s rozhraním AF_PACKET pre optimálnu výkonnosť a následne navrhnúť a implementovať optimalizáciu Suricaty . Výsledky z meraní AF_PACKET majú slúžiť ako základ pre porovnanie s navrhnutým vylepšením . Navrhovaná optimalizácia implementuje nové rozhranie založené na projekte Data Plane Development Kit ( DPDK ). DPDK je schopné akcelerovať príjem paketov a preto sa predpokladá , že zvýši výkon Suricaty . Zhodnotenie výsledkov a porovnanie rozhraní AF_PACKET a DPDK je možné nájsť na konci diplomovej práce .
The recent rapid increase of network traffic bandwidth has sprung new challenges in securing the network. It is vital to keep monitoring the traffic to securely identify threats in the network. Systems like IDS (intrusion detection systems) alert us about events in the analyzed traffic. Suricata , as one of the available IDS, was chosen for this thesis. The ultimate goal of the thesis is to tune settings of AF_PACKET capture interface to reach the best performance possible and then suggest and implement an optimization for Suricata . Results of the AF_PACKET should be used as a baseline for comparison with future improvements. Optimization is based on implementing a new capture interface to Suricata that is based on Data Plane Development Kit ( DPDK ). DPDK helps to accelerate packet capture and this implies that it might improve the performance of Suricata . Results that compare AF_PACKET and DPDK performance are evaluated at the end of this master thesis.
Description
Citation
ŠIŠMIŠ, L. Optimalizace IDS/IPS systému Suricata [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Vývoj aplikací
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V grafu na obrázku 3.12 je drop rate pro některé testy od určité rychlosti konstantní, přesto že je očekáván neustálý nárůst (např. varianty se dvěma replikacemi bez shuntingu od rychlosti cca 16 Gb/s). Čím je to způsobeno?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO