Řízení rizik spojených s přijímáním zahraničních pracovníků v českých firmách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá přijímáním zahraničních pracovníků v českých firmách se zaměřením na oblast sociálního zabezpečení a daně z příjmů. Analýza současného stavu je věnována obecnému seznámení s právními předpisy, dle kterých zaměstnavatel určuje stát, ve kterém musí plnit příslušné povinnosti. V návrhové části je dle statistických údajů vybraného podniku vymezena užší skupina zahraničních pracovníků. Prostřednictvím vybraných metod pro identifikaci a analýzu rizik je vytvořen návrh na efektivní řízení rizik při přijímání a následném zaměstnávání pracovníků z vymezené užší skupiny. K vytvoření návrhu byl použit Brainstorming, What-If analýza, Checklist a Skórovací metoda. Jednotlivé metody na sebe navazují a vzájemně se doplňují. V rámci návrhu na efektivní řízení rizik jsou navržena vhodná opatření pro všechna identifikovaná rizika a v poslední části práce je provedeno jejich obecné finanční zhodnocení.
The diploma thesis deals with the admission of foreign workers in Czech enterprises with a focus on social security and income tax. The analysis of the current state is devoted to a general introduction to the legal regulations according to which an employer determines the state in which he must fulfil the relevant obligations. In the proposal part, a narrower group of foreign workers is defined according to the statistical data of the selected enterprise. The proposal for effective risk management in the admission and subsequent employment of workers from the defined group is created by means of selected methods for risk identification and analysis. Brainstorming, What-If analysis, Checklist and Scoring method were used to create the proposal. The particular methods are complementary each other. Within the proposal for effective risk management, appropriate measures are proposed for each identified risks and their general financial assessment is made in the last part of the thesis.
Description
Citation
KARÁSEK, M. Řízení rizik spojených s přijímáním zahraničních pracovníků v českých firmách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik ekonomických systémů
Comittee
prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (předseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D., MSc (člen) Ing. Jana Victoria Martincová, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-30
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou diplomovou prací na téma Řízení rizik spojených s přijímáním zahraničních pracovníků v českých firmách. Poté následovaly otázky komise: doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSs Odkud jste vzal zdrojová data? O jaké zahraniční pracovníky se jedná? doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D., MSc Vysvětlete pojem řízení rizik. Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. Čemu říkáte riziko? Matice rizik. Ing. Jana Martincová, Ph.D. Jaké penále hrozí firmě, pokud nedodržuje pravidla v této oblasti? Proč firmy přijímají tyto pracovníky? Diplomant na otázky oponenta odpověděl. Diplomant na otázky komise odpověděl. Diplomant závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO