Technologie výroby vinné klobásy se sníženým obsahem soli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cieľom tejto bakalárskej práce bola príprava vínnych klobás so zníženým obsahom soli a následná senzorická analýza. Teoretická časť charakterizuje všeobecne mäso a mäsové výrobky, ďalej chlorid sodný (kuchynskú soľ) a jeho význam v potrave. V ďalších kapitolách sa práca zaoberá senzorickou analýzou vzoriek a analytickou metódou na stanovenie koncentrácie prvkov v biogénnych vzorkách, konkrétne optická emisná spektrometria s indukčne viazanou plazmou. Experimentálna časť sa zameriava na vyhodnotenie dát zo senzorickej analýzy pomocou Kruskal-Wallisovho a Spearmanovho testu. Vzorky boli následne analyzované pomocou metódy ICP-OES. Analýza zisťovala koncentráciu sodíku a draslíku vo vzorkách vínnych klobás pred a po upečení.
The aim of this bachelor thesis was preparation of wine sausages with reduced salt content, followed- up by sensory analysis. The theoretical part generally characterizes meat and meat products, sodium chloride and its importance in food. In the next chapters, the paper deals with sensory analysis of samples and analytical method for determining the concentration of elements in biogenic samples, in particular inductively coupled plasma - optical emission spectrometry. The experimental past focuses on the evaluation of data from sensory analysis using the Kruskal- Wallis and Spearman test. The samples were analyzes using ICP-OES method. The analysis determined the concentration of sodium and potassium in the samples before and after roasting.
Description
Citation
MARTONOVÁ, R. Technologie výroby vinné klobásy se sníženým obsahem soli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-30
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Proč se zmenšila hmotnost klobás? Jak si vysvětlujete, že nebyl stanoven sodík, ale pouze draslík? V práci se vyskytuje větší množství chyb, doporučila bych v další práci důraz na formální úpravu práce a její korekci. doc. Diviš: Jak časté je využití další chloridu jako náhrada chloridu sodného? Pozor na formální náležitosti závěrečné práce, například je nutné uvádět čistotu chemikálií a jejich původ. Můžete blíže vysvětlit koláčový graf u senzorického hodnocení? doc. Obruča: Je náhrada chloridu sodného, chloridem draselný běžná? Jaké limity jsou na doporučený příjem draslíku. Jaká je solivost chloridu draselného? doc. Vítová: Jaký vliv měl chlorid draselný na senzorické vlastnosti připravovaných klobás? Jak jste volila parametry pro senzorické hodnocení? Studentka zodpověděla všechny doplňující dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO