Příprava doplňků stravy pro děti s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na přípravu doplňku stravy s obsahem probiotické kultury a ovocné složky. Účelem práce bylo zjistil, který z vybraných extraktů bude mít vliv na růst probiotické kultury a zároveň bude obsahovat určitý podíl fenolických sloučenin, flavonoidů, vitaminu C a vykazovat antioxidační aktivitu. Teoretická část práce je zaměřena na střevní mikrobiotu, problematiku probiotických bakterií a na charakterizaci enkapsulačních metod probiotických bakterií. V experimentální části byly charakterizovány použité extrakty čajů a ovocných sirupů, byla analyzována antimikrobiální účinnost proti modelovým mikroorganismům Escherichia coli, Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermidis a Serratia marcescens. Dále byla testována přímá interakce probiotických bakterií Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei a Bifidobacterium breve v prostředí extraktů. Pomocí modelového trávení byla zkoumána viabilita probiotických buněk v interakci s vybranými extrakty během a po skončení trávení. V poslední části byly připraveny enkapsulované částice obsahující probiotickou kulturu a směs čaje a sirupu.
This bachelor thesis is focused on the preparation of supplementary food with probiotic culture and fruit components. The aim of this work was to determine which of the selected extracts will affect the growth of probiotics and also will contain a certain proportion of phenolic compounds, flavonoids, vitamin C and show antioxidant effects. The theoretical part of the work is focused on the intestinal microbiota, the issue of probiotics and the characterization of encapsulation methods of probiotics. We used extracts of teas and fruit syrups in the experimental part. The antimicrobial activity against model microorganisms Escherichia coli, Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermidis and Serratia marcescens was analyzed. Interaction of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei and Bifidobacterium breve in extracts were tested. After model digestion, cell viability of probiotic bacteria in combination with extracts was examined during and after digestion. In the last part, encapsulated particles containing probiotics and a mixture of tea and syrup were prepared.
Description
Citation
VETCHÁ, V. Příprava doplňků stravy pro děti s obsahem probiotických bakterií a ovocné složky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-30
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Proč jste se zaměřila právě na fenyklový čaj, ochutnávala jste ho? Jak by bylo možné vaše částice do potravin aplikovat? doc. Diviš: Víte co je to R na druhou? Pozor na nejistot 0,0. Můžete uvést, co udává vaše stanovení antioxidační aktivity v mg/ml? doc. Obruča: Probiotické bakterie nebyly extrakty čaje inhibovány, ale patogenní bakterie ano. Jak si tento jev vysvětlujete? Studentka zodpověděla všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO