Hybridní pojiva na bázi fluidního popílku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo vyvinout hybridní pojivo na bázi fluidního popílku se zaměřením na dávkování Portlandského cementu, sledování průběhu hydratace, měření mechanických vlastností pojiva, identifikace hydratačních produktů a srovnání s portlandským cementem. Hybridní pojivo bylo vyvíjeno tak, že k vybrané směsi fluidního popílku aktivovaného hydroxidem sodným bylo dávkováno různé množství cementu. U těchto směsí hybridních cementů byly měřeny doby tuhnutí a pevnosti v ohybu a v tlaku. Následně byl vybrán jeden hybridní cement, který byl podroben dalším analýzám (XRF, XRD, SEM/EDS a izotermická kalorimetrie). Uvedené měření a analýzy byly zopakovány i pro vzorek Portlandského cementu a poté byly vzorky aktivovaného fluidního popílku, hybridního cementu a Portlandského cementu porovnávány mezi sebou. Z výsledků měření vyplývá, že co se složení týče, tak jsou si vzorky aktivovaného fluidního popílku a hybridního cementu velmi podobné a přídavek cementu má na složení jen mírný vliv. Hlavním hydratačním produktem byl u obou ettringit. Co se mechanických vlastností týče, tak přídavek cementu má kladný vliv na zkrácení počátku doby tuhnutí i na počáteční a výsledné pevnosti.
The goal of this bachelor´s thesis was to develop a hybrid binder based on high calcium fly ash with the focus on addition of Portland cement, observation of hydration process, measurement of mechanichal properties, identification of hydration products and comparation with Portland cement. Hybrid binder was developer by adding different amounts of Portland cement to the selected mixture of high calcium fly ash activated by sodium hydroxide. Setting times and flexural strength and compressive strength were measured for these hybrid binders. Afterwards one type of hybrid binder was selected for more analyses (XFR, XRD, SEM/EDS and isothermic calorimetry). These analyses were also used for a sample of Portland cement and alkali activated high calcium fly ash and afterwards these three samples were compared between each other. The collected data show that the compositions of the activated fly ash and hybrid binder are very similar and the addition of Portland cement to the mixture has only a minor impact. Main hydration product for both of them was ettringite. Addition of Portland cement to the activated high calcium fly ash has positive impact on mechanical properties, it shortens the start of setting time of a mixture and it also increases early and later compressive strenghts.
Description
Citation
HUBÁČEK, V. Hybridní pojiva na bázi fluidního popílku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík (člen)
Date of acceptance
2021-08-31
Defence
Student nejdříve představil cíle své bakalářské práce Hybridní pojiva na bázi fluidního popílku. Následně prezentoval použité materiály a v rámci výsledků ukázal naměřené pevnosti, kalorimetrické křivky, výsledky rentgenové difrakční analýzy a SEM-EDS analýzy. Na závěr přehledně shrnul dosažené výsledky a přešel na otázky oponenta: Co jsou pucolány a co je pucolánová aktivita? Jak by se podle vás měnilo složení a pevnosti se zvyšováním obsahu cementu? Komise poté položila tuto otázku: Jak souvisí dávka hydroxidu s dobou tuhnutí? Na položené otázky student výborně odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO