Biotechnologická produkce PHA z odpadních substrátů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem produkce polyhydroxyalkanoátů za použití extraktu z vinných matolin. Cílem práce bylo zjistit, zda lze využít extrakt z vinných matolin jako substrát pro produkci polyhydroxyalkanoátů (PHA). Na přípravu extraktů byly použity matoliny z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Pálava, Sauvignon, Rulandské bílé, Frankovka (růžové víno) a Frankovka (červené víno). Pro tento výzkum byly vybrány termofilní bakterie Schlegelella thermodepolymerans, Caldimonas meghalayensis, Tepidimonas taiwanensis a přírodní izolát s označením 34, ze kterých byl následně vybrán nejlepší PHA producent. Nejlepší přeměnu zbytkových cukrů na PHA prokázala bakterie T. taiwanensis, která poté byla použita na všechny následné kultivace. Nejvyšších koncentrací vyprodukovaného PHA při použití neředěných vzorků bylo dosaženo na extraktech z odrůd Sauvignon a Rulandské bílé. U ostatních extraktů patrně došlo k inhibici látkami obsaženými v extraktu. Za účelem optimalizace bylo provedeno zředění matolinového extraktu s vodou. Nejvyšších koncentrací PHA při použití zředěných extraktů bylo dosaženo u extraktu z odrůd Frankovka (růžové víno) a Frankovka (červené víno).
The presented bachelor thesis deals with the study of polyhydroxyalkanoates using wine grape pomace extract. The thesis aims to determine whether it is possible to use wine grape pomace extract as a substrate for polyhydroxyalkanoates (PHA) production. For this research, four thermophilic bacterial strains were selected such as Schlegelella thermodepolymerans, Caldimonas meghalayensis, natural isolate labeled as 34, and Tepidimonas taiwanensis, from which the most suitable bacterium was subsequently selected. The best transformation of residual sugars showed T. taiwanensis, and therefore it was used for all the further fermentation. The extracts were prepared out of wine marc of Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Pálava, Sauvignon, Rulandské bílé, Frankovka (rosé), Frankovka (red wine). The highest PHA concentration was detected after fermentation with concentrated extracts of Sauvignon and Rulandské bílé. Fermentation processes in other extracts were most likely inhibited by the components they contained. Optimization was performed by dilution of extracts with water. The highest concentrations of PHA while using dilute extracts were achieved with the extract from different kinds of Frankovka (rosé) and Frankovka (red wine).
Description
Citation
KREJČIŘÍK, R. Biotechnologická produkce PHA z odpadních substrátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-31
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Pro kultivace jste využíval jednodruhové matoliny, bylo by tak i v průmyslu? Máte v plánu využít i směsné matoliny? doc. Diviš: Všechny matoliny jste měl z jednoho zdroje, nebo od více vinařů? doc. Brázda: Z jakého zdroje jsou obrázky mikroorganismů ve vaší práci a v jaké fázi růstu byly pořízeny? Jaká mikroskopická analýzy byla využita? Student zodpověděl na doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal nejen výbornou orientaci v dané problematice, ale i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO