Potenciál využití semi-interpenetrovaných polymerních sítí na bázi poly-HEMA v moderních nosičových systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hydrogel, semi-interpenetrované polymerní sítě, polyhydroxyethyl methakrylát, difúze
Hydrogel, semi-interpenetrating polymer network, poly(2-hydroxyethyl methacrylate), diffusion
Description
Keywords
Náplní této diplomové práce bylo prozkoumat transportní, bariérní a tokové vlastnosti modelových hydrogelových systémů, jakožto klíčové materiálové charakteristiky z hlediska vývoje nosičů pro cílené uvolňování léčiv. Konkrétně byly studovány možnosti ovlivnění těchto vlastností inkorporováním semi-interpenetrované polymerní sítě do gelové matrice. Jako interpenetrovaný lineární polymer byl použit polyelektrolyt polystyrensulfonát sodný, zatímco jako modelový systém byl pro tuto práci vybrán hydrogel na bázi hydroxyethyl methakrylátu, díky jeho aplikačnímu potenciálu v biomedicíně. Pro zkoumání struktury trojrozměrné sítě hydrogelů byla použita skenovací elektronová mikroskopie. Pomocí difúze byly testovány tokové vlastnosti gelů., The content of this diploma thesis was to examine the transport and barrier properties of model hydrogel systems as an important material characteristic in terms of the development of the targeted drug delivery system. In particular, the possibilities of influencing these properties by incorpporting a semi-interpenetrated polymer network into the gel matrix have been studied. Polyelectrolyte sodium polystyrene sulfonate was used as an interpenetrated linear polymer, while hydrogel based on hydroxyethyl methacrylate was selected as a model system, due to its application potential in biomedicine. Scanning electron microscopy was used to examine structure of the three-dimensional hydrogel network. Transport properties were tested by using diffusion and diffusions cells.
Citation
PAPEŽÍKOVÁ, H. Potenciál využití semi-interpenetrovaných polymerních sítí na bázi poly-HEMA v moderních nosičových systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-09-01
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Dzik: Jak si vysvětlujete autofluorescenci připravených gelů? Jaká je stabilita vznikající sítě? Je stabilní? Nedochází k vyplavování PSS? Márová: Jaká byla motivace pro výběr HEMA hydrogelů? Proč byl zvolen PSS jako druhá komponenta interpenetrující sítě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO