Molekulově imprintované polymery jako rekogniční elementy pro stanovení markerů onemocnění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na přípravu a optimalizaci molekulově imprintovaných polymerů (MIP) selektivních pro chymotrypsinogen A a využití těchto MIP jako rekogniční entity v senzoru. MIP byly připraveny pomocí suspenzní polymerizace za využití směsi funkčních monomerů na bázi metakrylátu. U připravených MIP byla provedena optimalizace (například vazebné vlastnosti, selektivita a izolace chymotrypsinogenu z komplexní matrice lidského dechu) byly provedeny za pomocí kapilární elektroforézy s fluorescenční detekcí ( = 532 nm). Na závěr byla demonstrována kombinace MIP s křemennými mikrováhami jako slibný sensor umožňující detekci bílkovin z kondenzátu lidského dechu.
The diploma thesis is focused on the preparation and optimization of molecularly imprinted polymers (MIP) selective for chymotrypsinogen A as well as on the use of these MIP as recognition entities in the sensor. MIP was prepared by suspension polymerization using a mixture of functional methacrylate-based monomers. Prepared MIP was optimized (e.g. binding properties, selectivity and isolation of chymotrypsinogen from a complex matrix of human breath) by capillary electrophoresis with fluorescence detection ( = 532 nm). Finally, the combination of MIP with quartz microbalances was demonstrated as a promising sensor for the detection of proteins from human breath condensate.
Description
Citation
VODOVÁ, M. Molekulově imprintované polymery jako rekogniční elementy pro stanovení markerů onemocnění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-09-01
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Pekař: Podle čeho byly voleny monomery pro přípravu polymerní matrice? Proč se váš proces jmenuje impriting? Co se otiskuje do čeho? Márová: Proč byl zvolen chymotrypsynogen jako proteinový templát?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO