Využití syntetických protilátek v imunohistochemii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá optimalizací přípravy molekulově imprintovaných (MIP) nanočástic, dopovaných ionty kovů, selektivních pro zvolený protein. V této práci byl jako templát zvolen modelový protein – chymotrypsinogen A. Pro přípravu molekulově imprintovaných nanočástic byla použita metoda volné radikálové polymerizace. Jako funkční monomer byl využit dopamin, protože je schopen do sebe vázat ionty kovů, navíc podléha velmi rychlé oxidační polymerizaci v alkalických podmínkách bez potřeby přídavku iniciátorů polymerní reakce. Optimalizace MIP byla provedena pomocí kapilární elektroforézy s UV-Vis detekcí. Takto připravené MIP mohou sloužit jako rozpoznávací elementy v imunohistochemických analýzách, které jako detekční metodu používají LA-ICP-MS. Jejich použitelnost pro imunohistochemii byla studována pomocí metody dotblotu.
This diploma thesis deals with the optimization of the preparation of molecularly imprinted (MIP) nanoparticles doped with metal ions, selective for the selected protein. In this work, the model protein – chymotrypsinogen A was chosen as a template. The free radical polymerization method was used for the preparation of molecularly imprinted nanoparticles. Dopamine was used as a functional monomer because it is able to bind metal ions to each other. It also undergoes very rapid oxidative polymerization under alkaline conditions without the need for the addition of polymer reaction initiators. MIP optimization was performed by capillary electrophoresis with UV-Vis detection. The MIP thus prepared can serve as recognition elements in immunohistochemical analyzes that use LA-ICP-MS as a detection method. Their applicability for immunohistochemistry was studied using the dot block method.
Description
Citation
TOMEČKOVÁ, K. Využití syntetických protilátek v imunohistochemii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-09-01
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Dzik: Jakým mechanismem je zabráněno uvěznění templátu ve vznikající polymerní síti? Obruča: Jsou pozorované rozdíly mezi imprintovaným a neimprintovaným polymerem významné a dostatečné? Proteiny pro testování selektivity byly zvoleny na základě jaké úvahy? Jaká je povaha interakcí mezi proteinem a částicí? Zdráhal: Jak jste postupovali při vyhodnocování optimálního dávkování templátu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO