Threat of Chemical Terrorism in the Underground

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015-02-10
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
VŠB - TU Ostrava
Abstract
The paper provides a brief description of the Prague Metro focusing on the potential chemical threats by chemical warfare agents. Detailed evaluation of the possibility of abuse of chemical warfare nerve agents is presented in different conditions in the Prague Metro system as simulated by a TEREX computer program. In conclusion, the results are evaluated by a SWOT analysis referring to many domestic scientific works dedicated to the protection of population against the effects of chemical terrorism.
Příspěvek podává stručnou informaci o podzemní dráze hlavního města Prahy a zaměřuje se na potenciální chemickou hrozbu v podobě chemických bojových látek. V rámci příspěvku byly vyhodnoceny možnosti zneužití chemických bojových látek v podobě nervově paralytických plynů v podmínkách pražského metra, modelované pomocí počítačového programu TEREX. V závěru jsou vyhodnoceny zjištěné výsledky pomocí analýzy SWOT a je upozorněno na na mnoho domácích vědeckých prací, které se ochraně obyvatelstva před účinky chemického terorismu věnují.
Description
Citation
Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Řada bezpečnostního inženýrství. Vysoká škola báňská -Technická univerzita Ostrava AQ DN . 2015, issue 2, p. 46-53.
https://dspace.vsb.cz/handle/10084/111568
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
DOI
Citace PRO