Příprava vrstev metodou plazmové polymerace a jejich charakterizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se věnuje přípravě biokompatibilních hydrofilních vrstev ze směsi propan-butanu metodou plazmové polymerace. Následná charakterizace vrstev byla provedena pomocí jak biologických (antibakteriální testy a test na biokompatibilitu), tak i fyzikálně-chemických diagnostik (SEM, OES a stanovení povrchové energie). V teoretické části je uveden základní princip dielektrického bariérového výboje, jeho využití a různé druhy, včetně povrchového dielektrického bariérového výboje (SDBD), který byl použit během depozice. Dál byly popsány buněčné kultury, morfologie buňky a objasnění termínu biokompatibilita. Na konci teoretické části jsou rozepsány všechny diagnostiky použité v experimentální části. V experimentální části je uveden postup depozice hydrofilních vrstev a celkový popis aparatury, která byla využita během depozice. Před charakterizací vzorků byla provedena diagnostika výboje pomocí optické emisní spektroskopie. Dál byla stanovena úroveň hydrofility vrstev a jejich elementární složení na povrchu. Biologické testy na biokompatibilitu a na antibakteriální vlastnosti poskytly informace ohledně životaschopnosti buněk na vrstvách a jejich antibakteriální účinky.
The diploma work deals with the preparation of biocompatible hydrophilic layers from a propane-butane mixture by plasma polymerization. Subsequent characterization of the layers was performed using both biological (antibacterial tests and biocompatibility test) and physico-chemical diagnostics (SEM, OES and surface energy determination). The theoretical part presents the basic principle of dielectric barrier discharge, its use and various types, including surface dielectric barrier discharge (SDBD), which was used during deposition. Next, cell cultures, cell morphology and clarification of the term biocompatibility were described. At the end of the theoretical part, all used during the experimental part of the diagnostics were also described. In the experimental part, the procedure of deposition of hydrophilic layers and the overall apparatus, which was used during deposition, were presented. Prior to the characterization of the samples, the discharge was diagnosed using optical emission spectroscopy. Furthermore, the level of hydrophilicity of the layers and their elemental composition on the surface was determined. Biological tests for biocompatibility and antibacterial properties provided information on the viability of the cells on the layers and their antibacterial effects.
Description
Citation
KOSTYLEVA, K. Příprava vrstev metodou plazmové polymerace a jejich charakterizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-09-02
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Diviš: Jaký je význam jednotky „sccm“? Proč je v některých emisních spekter záporná intenzita? Pekař: Opravdu má význam uvádět kontaktní úhel na dvě desetinná místa? Márová: Jaký význam má zároveň testovat biokompatibilitu a antimikrobiální vlastnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO