SW pro vyvažování rotačních strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá vyvažovaním rotačných strojov v jednej rovine. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť sa venuje základom vibrodiagnostiky a prevádzkovému vyvažovaniu s dôrazom na hodnotenie vibrácií strojov. V praktická časť sa venuje SW riešeniu spracovanom v prostredí Matlab. Vysvetľuje funkcionalitu jednotlivých častí, ich usporiadaniu, prepojenie a vzájomnej nadväznosti, vyskladaniu programu. Naprogramované riešenie je otestované na sérií meraní, pri ktorom dochádzka k hodnoteniu samotného vyvažovania a porovnaniu s klasickou metódou používanou pri vyvažovaní rotačných strojov v jednej rovine.
This thesis deals with balancing of rotary machines in one plane. It is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part is deals with the basics of vibrostatics and operational balancing, with emphasis on the evaluation of machine vibration. The practical part deals with SW solution in Matlab environment. It explains the functionality of individual parts, their arrangement, connection and mutual continuity, and layout of the program. The programmed solution is tested on a series of measurements in which the balancing itself is evalated and compared with the classical method used in balancing rotary machines in one plane.
Description
Citation
DÚCKY, M. SW pro vyvažování rotačních strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Blechta (člen)
Date of acceptance
2021-09-07
Defence
Student v úvodu prezentace představil podstatu vzniku vibrací a jejich měření a popsal vznik nevývahy a její projev. Na tuto část plynule navázal představením programu Balancer v SW Matlab, který vznikl v rámci zpracování diplomové práce. Podrobně popsal celou funcionalitu vytvořené programu. Další část prezentace byla věnována představení praktického testování, které je doplněno videem s komentářem. Na otázku oponenta:"Objasněte postup určení bezpečného zkušebního závaží při vyvažování." student představil doporučený postup a prezentovat konkrétní vzorce pro výpočet hmotnosti zkušebního závaží. Dále student reagoval na požadavek dopracování práce a předložil vzorovou úlohu laboratorního cvičení, čímž splnil chybějící cíl zadání. Zkušební komise vytýká chyby v terminologii ve zpracované diplomové práci a taktéž komentuje pasáže diplomové práce s fyzikální podstatou vyvažování. Jak probíhá měření vibrací? Student odpovídá hodnotou vzorkovací frekvence 2000Hz a délkou měření. Dále popsal celou soustavu senzorů a sběr dat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO