Využití polarimetrie a refraktometrie ke stanovení koncentrace invertního cukru v invertních sirupech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Invertní sirup je tekuté sladidlo, které se vyrábí hydrolýzou sacharózy na fruktózu a glukózu. Důležitým kvalitativním parametrem invertních sirupů je tzv. stupeň inverze – hmotnostní procento invertního cukru (suma fruktózy a glukózy) v sušině invertního sirupu. Tato diplomová práce se zabývá možností stanovení stupně inverze pomocí polarimetrie v kombinaci s refraktometrií v invertních sirupech o sušině 70–78 % vyrobených pomocí kyselé hydrolýzy při teplotě 80 °C a pH 2,4. Byl navržen nový empirický vztah popisující závislost stupně inverze na polarizaci a refraktometrické sušině. Výsledky stanovení stupně inverze pomocí nově navrženého vztahu byly srovnány s výsledky stanovení pomocí HPLC/RI jakožto referenční metody. Rozdíl výsledků stupně inverze získaných pomocí HPLC/RI a refraktometricko-polarimetrického stanovení dle nově navrženého vztahu byl stanoven na 0,1 ± 0,5 %. Při navrhování tohoto vztahu bylo vzato v potaz, že při daných výrobních podmínkách vzniká při hydrolýze sacharózy více glukózy než fruktózy. Poměr vznikající koncentrace fruktózy ku koncentraci glukózy byl stanoven na 0,96 ± 0,02.
Invert syrup is a liquid sweetener, which is produced by sucrose hydrolysis to form fructose and glucose. Important qualitative parameter of invert syrup is the sucrose inversion – weight percentage of invert sugar (sum of fructose and glucose) in invert syrup dry mass. This diploma thesis presents a possibility of sucrose inversion determination by polarimetry in combination with refractometry in invert syrups of 70–78 % dry mass produced at 80 °C and pH 2,4. New relationship describing the sucrose inversion as a function of polarization and refractometric dry mass was determined. The results of sucrose inversion determined using this new relationship were compared to results obtained by HPLC/RI, which was used as a reference method. The difference between these 2 determination methods was 0,1 ± 0,5 %. The new relationship was detemined with reference to the fact, that under the processing conditions, more glucose than fructose is formed. The fructose : glucose concentration ratio formed under processing conditions was observed to be equal 0,96 ± 0,02.
Description
Citation
MRŮZKOVÁ, K. Využití polarimetrie a refraktometrie ke stanovení koncentrace invertního cukru v invertních sirupech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-09-08
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Ve které firmě byla práce zpracována a kde sídlí? Je výroba kontinuální? doc. Diviš: Kdo je zákazníkem produkovaného invertního cukru? Proč se využívá aktivní uhlí? doc. Obruča: Proč se ve firmě striktně trvá na využití polarografie a refraktometrie a nevyužívají se jiné metody? doc. Vítová: Jak často a ve kterých fázích výroby se odebírají vzorky? Studentka zodpověděla všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. V diskuzi studentka prokázala výbornou orientace v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO