Vliv různých kosmetických polysacharidů jako prebiotik na mikrobiom kůže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá sledováním vlivu polysacharidů, které se používají jako přísada do kosmetických výrobků, na sledované druhy bakterií, které jsou součástí mikrobiomu kůže. A také zkoumáním vlivu polysacharidů jako prebiotik na vybrané sledované druhy bakterií, které jsou součástí mikrobiomu kůže. V rámci stanovení účinků na mikrobiom kůže byly vybrány dva polysacharidy: Nanomoist a PoLevan S. První část práce se zaměřuje na literární rešerši, která se zabývá anatomií kůže, kožními onemocněními a kožním mikrobiomem a jeho funkcí. Experimentální část je zaměřena na sledování změn v množstevním zastoupení vybraných mikroorganismů mikrobiomu kůže, před a po aplikaci polysacharidů na kůži, pomocí qPCR. Sledovány byly bakterie Staphylococcus epidermidis, Cutibacterium acnes, Escherichia coli a Micrococcus luteus. PCR produkty byly detekovány pomocí agarózové gelové elektroforézy. Bakterie Staphylococcus epidermidis byla na kůži detekována v největší míře a to zejména po aplikaci polysacharidů Nanomoist a PoLevan S. Byl tedy zjištěn pozitivní vliv obou polysacharidů na růst této bakterie.
The presented master thesis deals with the monitoring of the influence of polysaccharides which are used as an additive in the cosmetic products, on the monitored types of bacteria which are part of the skin microbiome. And it also deals with the study the effect of polysaccharides as prebiotics on selected species of bacteria that are part of the skin microbiome. Two polysaccharides were selected to determine the effects on the skin microbiome: Nanomoist and PoLevan S. The first part of the thesis focuses on the literature search which deals with skin anatomy, skin diseases and skin microbiome and its function. The experimental part is focused on monitoring changes in the quantity of selected microorganisms of the skin microbiome, before and after application of polysaccharides to the skin using qPCR. Staphylococcus epidermidis, Cutibacterium acnes, Escherichia coli and Micrococcus luteus were monitored. The PCR products were detected by agarose gel electrophoresis. The bacterium Staphylococcus epidermidis was detected on the skin to the greatest extent, especially after the application of the polysaccharides Nanomoist and PoLevan S. Thus, a positive effect of both polysaccharides on the growth of this bacterium was found.
Description
Citation
PELÁNOVÁ, L. Vliv různých kosmetických polysacharidů jako prebiotik na mikrobiom kůže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-09-09
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Které mikroorganismy jste přesně v testech používala a které z nich by mohly být zařazeny mezi probiotické mikroorganismy? Co znamená, že je na pokožce 100% Staphylococcus epidermidis? Dali by se u použitých polysacharidů čekat antimikrobiální účinky? Jaké množství vzorku se na pokožku aplikovalo? doc. Obruča: Jaký je rozdíl v použití vašich polysacharidů a například škrobu? prof. Kráčmar: Souhlasím s oponentem, že dvě osoby na testování je málo. Jaký je nejlepší kosmetický přípravek? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. V diskuzi studentka prokázala velmi dobrou orientace v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala velmi dobré odborné znalosti a schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO