Interakce ibuprofenu s huminovými látkami a stabilita vzniklých komplexů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V současné době se obrovské množství léčiv dostane do vodních toků a půdy z důvodu špatného odstranění v čističkách odpadních vod. V této práci se sledovalo sorpční a desorpční chování Ibuprofenu v půdním systému, především ve vztahu s huminovými kyselinami. Míra sorpce a desorpce byla stanovena ze změny koncentrace ibuprofenu analyzované pomocí UV-VIS spektrometrie, byly také pozorovány změny vodivosti a pH. Ibuprofen vykazuje dobré sorpční vlastnosti, desorpce byla opravdu minimální. Dá se tedy předpokládat, že mezi ibuprofenem a půdními i lignitickými huminovými kyselinami je pevná vazba a nehrozí tedy vyluhování zpět do roztoků. Pokud by se tedy ibuprofen dostal do životního prostředí, byl by sorbován do huminových kyselin obsažených v lignitu či půdě, což znamená, že by neměl být nijak škodlivý.
Nowadays, huge amounts of drugs get into watercourses and soil due to wrong disposal in sewage treatment plants. In this work, the sorption and desorption behavior of Ibuprofen in the soil system was studied, especially in relation to humic acids. The degree of sorption and desorption was defined from the change in ibuprofen concentration analyzed by UV-VIS spectrometry, changes in conductivity and pH were also observed. Ibuprofen shows good sorption properties, desorption was really minimal. It can be assumed that there is a strong bond between ibuprofen and both soil and lignite humic acids and therefore there is no risk of leaching back into solutions. Therefore, if ibuprofen entered the environment, it would be sorbed into the humic acids contained in lignite or soil, which means that it should not be harmful in any way.
Description
Citation
VLAŠICOVÁ, S. Interakce ibuprofenu s huminovými látkami a stabilita vzniklých komplexů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-09-10
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a odpověděla na jeho otázky. Diskuse: prof. Márová: Jaké pH měl váš systém? Jak by mohlo reagovat huminová kyselina s hydroxylovou skupinou? Jaké pH měl roztok ibuprofenu? doc. Diviš: Pozor na správné zobrazování grafů. Můžete blíže vysvětlit grafy závislostí pH? doc. Obruča: Jakým způsobem se ibuprofen může sorbovat na huminové kyseliny? prof. Kráčmar: Jak dlouho trvá příprava půdního výluhu? Odkud pocházel vzorek půdy? Byla potvrzena vazba ibuprofenu na huminové kyseliny? Jak je možné změnit pH nasorbovaného množství? doc. Brázda: Pozor je nutné uvádět popisky grafů. Je možné říci, že se ibuprofen kumuluje v půdě? Studentka se pokusila odpovědět na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala dostatečné odborné znalosti a uspokojivou schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO