Systém zpracování kovového odpadu z řezných procesů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce bude zaměřena na zpracování ocelových třísek, vysvětlení obecných pojmů, rozdělení třísek dle vzniku, jejich druhy a ukázky některých strojů, které se systémem zpracování třísek souvisí. Také bude popsáno, podle jakých směrnic se při třídění odpadu řídit, jak jej recyklovat a jak moc je toto téma zkoumáno i z pohledu ekologie. Druhá část práce se zaměřuje na zpracování odpadu z produkce součástí z hliníku a jeho slitin. Obsahuje konkrétní ukázku výpočtu návrhu na změnu zpracování odpadu a návratnosti investic do této změny. Dále je popsán důvod, proč tuto změnu podstoupit a v čem bude prospěšná.
Diploma thesis will be focuses on the processing of steel chips, explanation of general con-cepts, the division of chips according to their origin, their types and examples of some machines that are related to the chip processing system. It will also describe which law to follow when sor-ting waste like this, how to recycle it and how much this topic is connected with the ecological point of view. The second part of the work will be focused on the processing of the aluminium waste from the production of aluminium components. It contains a specific example of the calculation of a proposal to change the treatment of the waste and the return on investment in this change. The reason why to undergo this change is described too and in what way it will be beneficial.
Description
Citation
PARTLOVÁ, V. Systém zpracování kovového odpadu z řezných procesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-09-14
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Čím lze ovlivnit tvar a velikost třísky? částečně zodpovězeno 2. Popište celý systém třískového hospodářství, jak je realizován centrální odvod třísek? částečně zodpovězeno 3. Jakým způsobem lze zpracovávat vinuté třísky? částečně zodpovězeno 4. Rozeberte Váš výpočet nákladů, zhodnoťte faktor opotřebení strojů částečně zodpovězeno 5. V čem se liší mechanické vlastnosti hliníku od mechanických vlastností např. konstrukční oceli? částečně zodpovězeno Otázky členů komise byly částečně zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO