Nový vnější tepelněizolační kompozitní systém zohledňující udržitelné využívání přírodních zdrojů

Abstract
Práce je zaměřena na vývoj ekologicky šetrného kontaktního zateplovacího systému z pohledu složení produktů i skladby celého systému. Záměrem je vyvinout alternativu ke standardním kontaktním zateplovacím systémům. Standardní systémy mají bezesporu přínos k úspoře energií (primární role), ale jejich samotná produkce a složení je rovněž zatížením životního prostředí. Výzkum je soustředěn na vývoj lepicí a stěrkové hmoty a omítky pomocí progresivního materiálu s fázovou přeměnou a vedlejším energetickým produktem (popílkem). Dále pak na výběr izolantu z obnovitelných zdrojů. Pozornost je tedy věnována celkové skladbě zateplovacího systému tak, aby bylo dosaženo minimálního dopadu v ohledu k životnímu prostředí. Cílem je tedy dosažení sekundární úspory energií a zdrojů vlivem složení součástí a také skladbou celého systému.
The work is focused on the development of an environmentally friendly external thermal insulation composite system in terms of product composition and composition of the whole system. The intention is to develop an alternative to standard external thermal insulation composite systems. Undoubtely, standard systems have a contribution to energy savings (primary role), but their actual production and composition is also a burden on the environment. The research is focused onthe development of adhesive and leveling substance and plaster using progressive material with phase transformation and energy by-product (fly ash). Furthermore, it is focused on the selection of insulation from renewable sources. Therefore, there is paid attention to the overall composition of the thermal insulation system in order to achieve the most effective impact with respect to the environment. The goal is to achieve secondary energy and resource savings due to the composition of components and also the composition of the entire system.
Description
Citation
SOKOLA, L. Nový vnější tepelněizolační kompozitní systém zohledňující udržitelné využívání přírodních zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO