Zeleň jako indikátor kvality urbánního prostředí

Abstract
Disertační práce je založena na principu otevřeného přístupu k městské zeleni v rámci podpory trvale udržitelného rozvoje uvnitř měst. Trvale udržitelné hospodaření a plánování uvnitř měst s sebou nese i poptávku po indikátorech udržitelnosti a kvality života ve městech. Disertační práce se zabývá hodnocením pozitivních i negativních vlivů zeleně na kvalitu života ve městech a také tím, jak je zeleň ve městech ovlivněna a jaké má účinky na člověka. Práce zkoumá existující indikátory popisující kvalitu zeleně ve městech a jejich aplikace z hlediska udržitelnosti a současně sleduje i percepci zeleně ze strany obyvatel města. Na základě analýz a teoretických poznatků v práci obsažených je pro potřeby měření kvality života ve městě zkonstruován nový - agregovaný Indikátor obecné kvality zeleně města. Tento indikátor je v práci ověřen na vzorku 70 velkých a středních měst v ČR a je ověřena jeho vypovídací schopnost o potenciálu zeleně ve městech a to i ve vztahu k probíhající klimatické změně a dalším faktorům rozvoje. Indikátor a jeho matematická konstrukce přináší nové informace o potenciálním vlivu zeleně a její využitelnosti v rámci zvýšení udržitelnosti města a kvality života jeho obyvatel.
The Ph.D. Thesis is based on the principle of open approach into the urban greenery in the frame of sustainability improvement in inner cities. Sustainable inner city planning and management brings also the supply for indicators of sustainability and life quality in urban space. The Ph.D. thesis is interested in evaluation of positive and negative impact of greenery into life quality in the inner city. There is studied the impact of greenery into the human being in the city and what has influence on urban greenery too. The thesis observes existing indicators whose describe urban greenery quality and its utilizing from the point of view of sustainability and collaterally observe the greenery perception from the city inhabitant’s point of view. On the basement of analysis and theoretical knowledge including in the thesis is for urban life quality measurement constructed new aggregated indicator – the Indicator of Common Urban Greenery Quality. This indicator is in the thesis valuated on the data set of 70 Czech cities and medium sized towns. There is valuated its possibility to describe urban greenery potential. The relationship between the indicator and clime change and other urban development changes is also solved. The indicator and its mathematical construction brings new information about urban greenery potential and its impact and usage in city sustainability and urban life quality increasing.
Description
Citation
PONDĚLÍČEK, M. Zeleň jako indikátor kvality urbánního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
2013-05-16
Defence
Předložená práce uje velmi aktuální. Její závěr pohybující se na pomezí urbanismu, zahradní tvorby, přírodních věd, zygieny prostředí, ale i psychologie je úctihodný. Práce má publikační potenciál, možnosti rozpracování, jak bylo zmíněno připomínkami a otázkami komise. Doktorand hbytě reagoval - vyložil možnost aplikací práce s velkým přesahem do urbanismu, pro plánování měst, stgrategie roz voje, ale i využívání stávajícího území ať už ležícího ladem, či s přestavbovým potenciálem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO