Řízení zásobní funkce nádrže s využitím metod umělé inteligence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá předpovídáním průtoků s využitím umělé inteligence pro řízení zásobní funkce nádrže. Zaměřuje se na řízení dispečerskými grafy v kombinaci s předpovědí průtoků. Práce je rozdělena na metodickou část a část aplikace. Aplikační část obsahuje předpovědi průtoků a řízení s předpovědí. Pro předpověď průtoků je používán předpovědní model založený na fuzzy metodě. Dále je zde popsáno, jak probíhalo získání historických dat, popis práce dispečerských grafů a předpovědních modelů. V další části je pospána kalibrace a validace předpovědního modelu. V závěru jsou popsány dosažené výsledky předpovědního modelu, dispečerského grafu s předpovědí a porovnání předpovědní fuzzy modelu a neuronové sítě. Podle dosažených výsledků lze výzkum předpovědních modelů s využitím umělé inteligence doporučit k dalšímu výzkumu.
The diploma thesis deals with flow prediction using artificial intelligence to control the storage function of the reservoir. It focuses on the control of storage function using combination of dispatching graphs and flow prediction. The work is divided into a methodological part and an application part. The methodological part contain describes how the acquisition of historical data, a description of the work of dispatching graphs and forecasting models. The application part contains flow forecasts and outflow control. A prediction model is based on the fuzzy method, and it is used to predict inflows. The calibration and validation of the prediction model is also described. Results of prediction model were evaluated. In next step the results of control method were evaluated and compared with result of dispatching graphs. The results of controlled method were satisfactory.
Description
Citation
HON, M. Řízení zásobní funkce nádrže s využitím metod umělé inteligence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Miloš Starý, CSc. - předseda, doc. Ing. Daniel Marton, Ph.D. - místopředseda, Ing. Martin Bednář - tajemník, Ing. Petr Janál, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-02-01
Defence
Student představil svojí diplomovou práci s názvem "řízení zásobní funkce nádrže s využitím metod umělé inteligence". Práce se zaměřuje na sestavení předpovědního modelu s využitím řízení dle dispečerských grafů. Předpovědní model byl sestaven pomocí fuzzy modelu (metoda umělé inteligence). Vytvořený model byl aplikován na VD Vranov na řece Dyji. Předpovědi modelu byly vyhodnoceny pomocí kritéria RMSE (root mean square error) a koeficientu determinace. Součástí práce bylo i vyhodnocení tání sněhu v zájmové oblasti. Na závěr bylo provedeno porovnání výsledků získaných pomocí fuzzy modelu a neuronové sítě. Student na dotazy a připomínky oponenta odpověděl. Student opravil úpis v obrázku 14 (záměna slova korekce za kalibrace). V rámci druhého dotazu oponentky student uvedl více kritérií pro vyhodnocení. Student uvedl tabulku, která odůvodnila poslední dotaz oponentky. Student na dotazy komise k diplomové práci odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO