Environmentální řešení objektu domu s kavárnou v Zaječí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá komplexním environmentálním návrhem domu s kavárnou v Zaječí. První část se zabývá konstrukční částí budovy, která má dvě nadzemní podlaží a suterén. V suterénu se nachází sklady a místnosti pro technické vybavení, v přízemí je umístěna kavárna a obývací pokoj s kuchyní a ve druhém patře jsou ložnice, koupelny a šatny. Základové pasy jsou zhotoveny z prostého betonu. Nosné stěny v suterénu tvoří bednící tvárnice vylité betonem a v nadzemních podlažích jsou zhotoveny z keramických tvárnic. Všechny nenosné stěny jsou také z keramických tvárnic. Vodorovné nosné konstrukce tvoří železobetonové stropní desky. Střecha je plochá extenzivní vegetační. Druhá část práce se zabývá technickým vybavením budovy. Budova je vybavena plynovým kondenzačním kotlem, podlahovým vytápěním, klimatizací, nuceným větráním, fotovoltaickou elektrárnou s bateriovým úložištěm, retenční nádrží, venkovními žaluziemi a biodynamickým osvětlením. Třetí část práce porovnává několik možností využití solární energie v kombinaci s různými zdroji tepla z hlediska energetické a ekonomické náročnosti budovy.
In my master's project I design a nearly zero energy consumption house with a café in Zaječí. The 1ST part of this project deals with a structural part of the building, which has two above-ground floors and basement. On the basement are storerooms and rooms for technical equipment, on the ground floor is café and living room with kitchen, and on the second floor are bedrooms, bathrooms and cloakrooms. Footings are from cast-in-place concrete, the load bearing walls on basement are from formwork blocks with cast-in-place concrete, on above-ground floors are from ceramic blocks and every non-load bearing walls are also from ceramic blocks. On whole floor are reinforced concrete floor slab and flat green roof. The 2ND part deals with technical equipment of the building. There are gas boiler, floor heating, air conditioning, mechanical ventilation (HVAC), photovoltaics panels with energy storage, retention tank, external blinds and biodynamic lighting. The 3RD part compares several options for using solar energy in combination with different heat sources in terms of energy and economic efficiency of the building.
Description
Citation
MEDKOVÁ, T. Environmentální řešení objektu domu s kavárnou v Zaječí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1. Ve výkresu základů je v řezu X-X vidět velké množství betonu pod nepodsklepenou částí budovy. Je možné tento detail řešit i jinak? 2. V 1.PP máte nevětrané prostory bez VZT a bez možnosti přirozeného větrání, Je možné je takto nechat, nebo je potřeba, alespoň přirozeně, větrat všechny místnosti? 3. Ve schématu zapojení kotelny vysvětlete osazení akumulační nádoby spolu se zásobníkovým ohřívačem. Případně uveďte alternativní řešení. Otázky komise: 1. Má každá místnost v 1.PP dveře ven? 2. PBŘ - velké množství požárních úseků. Řešilo by se jinak. 3. Fotovoltaika - neodpovídající ceny. 4. Co se děje v objektu během roku z pohledu potřeb energie? Jak se chová vytápění v průběhu roku? Proč vyšla záporná ztráta větráním? 5. Byl objekt zadáván jako více zón? 6. Akumulační nádoba je zbytečná. Co bylo počítáno do přípojného výkonu? V AN nebude topní spirála. Bylo by řešeno jinak. 7. Tepelná izolace mezi 1.PP a 1.NP - bude dostačující? 8. Které zóny jsou odděleny? 9. Veškeré prostory jsou větrány nuceně? 10. Podlahové vytápění na úrovni terénu - co se musí řešit? Bylo by nutno řešit větrání podloží (radon). Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO