Environmentálně vyspělý domov důchodců

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem mé diplomové práce je návrh energeticky úsporného domu pro seniory. Objekt je třípodlažní. Konstrukční systém je z keramických bloků plněných skelnou vatou. Objekt je zastřešen plochou vegetační střechou. V domově pro důchodce se nachází 15 bytů, ordinace pro lékaře, prostor pro společné stravování, společenská místnost a kanceláře pro administrativu. Pro budovu byla navržena technická koncepce pro prostředí budovy. Prostor jídelny, kanceláře, společenská místnost a prostory pro lékaře jsou nuceně větrány. Prostory jsou rozděleny na tři zóny a každá zóna má svou vzduchotechnickou jednotku. Vytápění zajišťují dva kondenzační plynové kotle a vytápět se bude pomocí otopných těles. Byl proveden posudek pro návrh fotovoltaických panelů. V rámci třetí časti, byl vypracován posudek a rešerše zdrojů pro vytápění a ohřev vody.
The subject of my master's thesis is the design of an energy-efficient house for the elderly. The building has three floors. The construction system is made of ceramic blocks filled with glass wool. The building is covered with a flat vegetation roof. The retirement home has 15 apartments, a doctor's office, a common dining area, a common room and offices for administration. A technical concept for the building environment was designed for the building. The dining room, office, lounge and doctor's rooms are forcibly ventilated. The premises are divided into three zones and each zone has its own air handling unit. Heating is provided by two condensing gas boilers and the whole building is heated by radiators. An assessment was made for the design of photovoltaic panels. In the third part, an assessment and research of sources for heating and hot water was prepared.
Description
Citation
VOVES, M. Environmentálně vyspělý domov důchodců [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
Doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Moštěk - tajemník, Dominik Cakl - tajemník, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Hodná - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal své téma Enviromentálně vyspělý domov důchodců. Student první popsal územní řešení a umístění objektu. Dále student popisoval jednotlivé části objektu (pohledy, vizualizace, střecha, půdorysy). Dále student popisoval základové konstrukce a popis stropní konstrukce. Student provedl popis požární ochrany v daném objektu. Dále student popisoval technické zařízení budovy. Popisoval dále systém osvětlení, vytápění, využívání srážkových vod, systém vzduchotechniky, systém větrání a fotovoltaický systém. Dále student popisoval 3.varianty řešení v daném objektu a dále popisoval své navržené řešení. Student popsal svou odbornou praxi, kde popsal co na praxi prováděl. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Otázky rozpravy nad výkresy: Máte nějak řešeno propojení na centrální dispečink hasičů, kvůli fotovoltaiky? Je správně provedeno bezbariérové řešení v objektu? Jak máte proveden přepad z retenční nádrže? Nemá být v objektu pro důchodce zabezpečeno bezbariérového řešení? Jak je řešen výškově vstup do budovy? Musí být na rampě zábradlí jen pro vozíčkáře nebo i pro pěší? Jak máte řešeno sání a výfuk u VZT? Jak máte řešeno přívod a odvod vzduchu ve strojovně VZT? Proč nejsou v objektu v řezu zakresleny překlady? Jak jste řešil tepelný most u balkonu? V kterém místě jste počítal kondenzaci a jakou kondenzaci? Popište navržený systém? Proč by se měla do vašeho systému navrhnout zpětná klapka? Proč máte v systému navrženy 2 filtry? Nemáte něco navíc v okruhu na chlazení a nemuselo by to tam být? Co v objektu ovládáte termostatem? Můžete jím ovládat teplotu místnosti? Řešil jste v projektu i akustiku? Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO