Svařování oceli USIBOR 1500 vláknovým YbYAG laserem.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V automobilovém průmyslu se stále častěji vyskytuji vysokopevností oceli. Zaměřil jsem se na ocel USIBOR 1500, která byla svařena pomocí Nd-YAG laseru. V experimentu se využilo odlišných svařovacích parametrů a ochranných plynů. Svařené vzorky se porovnávaly na zkoušce tahem, rozlomením, makrostruktury, mikrostruktury a tvrdosti dle Vickerse při různých kombinacích tloušťek a svařovaného materiálu.
The use of high-strength steel is more and more frequent in the car industry. I focused on USIBOR® 1500 steel welded by Nd-YAG laser. For my experiment, there were used various welding parameters and shielding gases. To compare the weld samples, I used the tensile, bending, macrostructure, microstructure and Vickers hardness test with different combinations of thickness as well as welded material.
Description
Citation
BOGAR, R. Svařování oceli USIBOR 1500 vláknovým YbYAG laserem. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Posluchač seznámil komisi s prezentací své diplomové práce. V rámci své prezentace seznámil komisi s cílem DP, vlastním experimentem i výsledky práce. Zodpověděl dotazy recenzenta. Dotazy komise k diplomové práci: - Jak dochází k převýšení u švového svařování? - Jak se projeví tepelné zpracování na vlastnosti svarových spojů? - Co vyjadřují taylored blanks?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO