Naturkulturstadt Brno Židenice - Urbanfarming

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem diplomové práce je zpracovaný ideový návrh objektu urbanfarmy. Návrh navazuje na před-diplomní modul, ve kterém byla řešena urbanistická koncepce dehonestovaného prostoru okolí řeky Svitavy v Brně - Židenicích a byl zahájen sběr informací o produkci a pěstování potravin, které jsou podkladem teoretické části této práce. Hlavním cílem bylo pozvednout v současnosti degradované území, které má v rámci města potenciál velmi silného bodu a tedy se jevilo jako vhodné pro situování navrhované stavby. Práce je postavena zejména na současných sociokulturních a enviromentálních otázkách společnosti, jako jsou zábor půdy, udržitelnost a využití vody. Výsledný objekt je koncipován tak, aby umožňoval nejen produkci potravin, ale zároveň i naplňoval potřeby jedince a komunity, jeho funkcemi jsou pěstování, prodej v rámci tržnice a komunitní zahradničení. Výsledná forma je zvolena tak, aby umožňovala rychlou reakci na sociokulturní změny ve společnosti, související zejména s nárůstem obyvatelstva, a tedy mohla zajistit případnou další poptávku po lokálních potravinách.
The subject of the diploma thesis is the elaborated conceptual design of an urban farm building. The proposal follows on from the pre-diploma module, which addressed the urban concept of the defunct area around the river Svitava in Brno - Židenice and began collecting information on food production and cultivation, which is the basis of the theoretical part of this work. The main goal was to raise the currently degraded area, which has the potential of a very strong point within the city and therefore seemed suitable for the location of the proposed construction. The work is based mainly on current socio-cultural and environmental issues of society, such as land use, sustainability and water use. The resulting building is designed to allow not only food production, but also to meet the needs of the individual and the community, its functions are cultivation, sales within the market and community gardening. The resulting form is chosen to allow a rapid response to socio-cultural changes in society, especially related to population growth, and thus can ensure any additional demand for local food.
Description
Citation
MANN, J. Naturkulturstadt Brno Židenice - Urbanfarming [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc. (předseda) mgr inź. arch Szymon Rozwalka (člen) Ing. arch. Lucie Kadrmanová Chytilová (člen) Ing. arch. David Průša (člen) Ing. Jiří Železný (člen)
Date of acceptance
Defence
Student odprezentoval svou diplomovou práci. Bylo mu sděleno uplynutí 10 minut prezentace. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student byl požádána o zodpovězení otázek k obhajobě. Student odpověděl na otázky k obhajobě. Proběhla diskuze na téma navrženého urbanismu, vztah stávajících staveb a návrhu, zvolený modul a jeho dimenze, kvalita potravin z vertikálních farem. Byl upozorněn na neúplnou dokumentaci stávajícího stavu. Student odpověděl na dotazy komise. Práce byla obhájena úspěšně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO