Detekce těžkých kovů v tvrdých tkáních metodou spektroskopie laserem buzeného plazmatu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá detekcí těžkých kovů bioakumulovaných v tvrdých tkáních metodou spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS). Jako modelové vzorky byly použity myší čelisti a stehenní kosti jedinců vystavených působení nanočástic oxidu olovnatého nebo oxidu kademnatého. Expozice jedinců trvala 6 nebo 7 týdnů, přičemž byla připravena i kontrolní skupina vzorků exponovaná pouze vzduchu. Distribuce biogenních prvků a kontaminantů byla stanovena mapováním povrchu vzorků metodou LIBS s prostorovým rozlišením 30 a 100 µm. Druhá část práce byla zaměřena na možnost využití metody LIBS pro kvantitativní analýzu. Pro referenci byly připraveny vzorky hydroxyapatitových standardů, jejichž měřením byla sestavena kalibrační křivka a stanoveny limity detekce a kvantifikace. Dále byl představen model pro predikci koncentrace těžkého kovu výpočtem z kalibrační křivky.
This master thesis deals with the detection of heavy metals bioaccumulated in hard tissues by laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS). As model samples, murine mandibles and femurs of animals exposed to lead oxide or cadmium oxide nanoparticles were used. The exposure of animals lasted for 6 or 7 weeks. Control group of animals was exposed only to air for a reference. The distribution of biogenic elements and contaminants was determined by mapping the samples' surface using LIBS with a spatial resolution of 30 and 100 µm. The second part of the work focused on the possibility of using the method LIBS for quantitative analysis. Samples of hydroxyapatite standards were prepared as reference material. By their analysis a calibration curve was constructed, and the limits of detection and quantification were determined. Furthermore, a model for prediction of heavy metal concentration by calculation from the calibration curve was presented.
Description
Citation
KONEČNÁ, A. Detekce těžkých kovů v tvrdých tkáních metodou spektroskopie laserem buzeného plazmatu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-05-30
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Taraba: Bude možné tuto metodu aplikovat v praxi na živých pacientech? Lehocký: Proč jsou tyto těžké kovy nebezpečné pro organismus? Dzik: Jsou jiné možnosti vhodné pro expozici? Kozáková: Jakým způsobem byla provedena expozice těžkých kovů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO