Archivace dat s využitím technologie blockchain

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývala problematikou archivace dat. Cílem bylo prozkoumat možnosti využití technologie blockchain k řešení bezpečnostních aspektů digitální archivace, a poté navrhnout a implementovat aplikaci využívající blockchain k zabezpečení integrity dat. Nejdříve byl proveden teoretický rozbor jak archivace, tak technologie blockchain. Dále došlo k návrhu archivačního systému, který tuto technologii využívá k detekci porušení integrity. Na základě návrhu byl implementován systém sestávající z webové aplikace napsané v jazyce JavaScript a archivační aplikace a validační aplikace, napsané v jazyce Java. Tyto aplikace mezi sebou komunikují a vytvářejí bezpečný archivační systém využívající blockchain. Došlo k demonstraci funkčnosti systému a byla otestována jeho bezpečnost.
This thesis dealt with the issue of data archiving. The aim was to explore the possibilities of using blockchain technology to address the security aspects of digital archiving, and then to design and implement an application that uses blockchain to secure data integrity. First, a theoretical analysis of both archiving and blockchain technology was conducted. Next, a web application was designed that uses this technology to detect integrity breaches. Based on the design, a system consisting of a web application written in JavaScript and an archiving application and a validation application written in Java was implemented. These applications communicate with each other and create a secure archiving system using blockchain. The functionality of the system was demonstrated and its security was tested.
Description
Citation
ŘIHÁNEK, T. Archivace dat s využitím technologie blockchain [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) JUDr. Mgr. Jakub Harašta, Ph.D. (člen) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Šeda (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. et Ing. Petr Musil (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta diplomové práce: -Je velikost nahrávaných dat nějak omezena? Existuje například nějaká hranice, kolik dat zvládnout jednotlivé komponenty (např. Decryptor) zpracovat? -Jak systém zpracuje událost, kdy uživatel své data ze systému smaže? Tato událost se přidá do nového bloku blockchainu? Pokud ano a tímto způsobem se hromadí data v blockchainu, může teoreticky dojít k situaci, kdy blockchain naroste do extrémních rozměrů. Máte tohle nějak ošetřeno? Jak navrhujete v takové situaci postupovat? -Kde jsou fyzicky uloženy data, které teprve čekají na schválení validátorem? Co se děje po schválení? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO