Měření směrové neuniformity náhradní teploty chromatičnosti LED svítidel určených k osvětlování pozemních komunikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou měření náhradní teploty chromatičnosti. Vzhledem k požadavkům vydaných ministerstvem průmyslu a obchodu na rekonstrukci veřejného osvětlení se zvýšila poptávka po přesném měření náhradní teploty chromatičnosti u venkovních svítidel. Hlavním cílem práce je tedy zhodnotit, jakým způsobem a kterými měřicími přístroji lze hodnotu náhradní teploty chromatičnosti co nejpřesněji a nejpraktičtěji určit. Vyhodnocení probíhá na základě pěti laboratorních a dvou venkovních měření, kde hlavním subjektem měření je biodynamické svítidlo LED Tungsram SLBt. Verifikaci některých výsledných hodnot měření a simulaci situací, které by bylo obtížné změřit, poskytuje vytvořený výpočetní algoritmus v softwaru Matlab. V závěrečné části práce se vyjasňují rozdíly v přesnosti jednotlivých metod měření a určování náhradní teploty chromatičnosti, jejich výhody a nevýhody a jsou zde uvedeny náměty pro další zpracování. Využití práce spočívá v odhalení chyb a nepřesností při měření a určování náhradní teploty chromatičnosti, se kterými se bude nutno do budoucna vypořádat. Zároveň může teoretická část posloužit jako výukový podklad ohledně témat ze světelné techniky.
This master's thesis deals with the topic of correlated color temperature measurements. There has been an increase in the demand for accurate correlated color temperature measurements due to regulations concerning reconstruction of the street lighting made by Department of Industry and Business. The main objective of this work is to determine which measuring devices and methods would make correlated color temperature measurements to be done in the most accurate and practical way. The evaluation is based on five laboratory measurements and two outdoor measurements. The main subject of these measurements is biodynamic LED lamp Tungsram SLBt. A verification of certain output data as well as simulating situations that would be too difficult to measure is made by an algorithm created in Matlab software. Final part of the thesis deals with the accuracy differences among various correlated color temperature measuring methods. It describes advantages and disadvantages of these methods and proposes ideas for consequent inquiry. This thesis finds its use in correlated color temperature measurement error and uncertainty discoveries that will have to be dealt with in the future. Also, theoretical part of the thesis may be used as lighting technics learning material.
Description
Citation
RŮŽIČKA, J. Měření směrové neuniformity náhradní teploty chromatičnosti LED svítidel určených k osvětlování pozemních komunikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Měření směrové neuniformity náhradní teploty chromatičnosti LED svítidel určených k osvětlování pozemních komunikací. S posudky vedoucího a oponenta seznámil komisi Ing. Motyčka. Otázky oponenta student zodpověděl. Při následné diskuzi položil dotaz Ing. Bátora ohledně řízení náhradní teploty chromatičnosti a jakým způsobem byla provedena, student na otázku odpověděl. Další otázku na průběh měření v praktické části položil Ing. Paar, student reagoval. Do diskuze se následně zapojil doc. Baxant, na jehož dotazy student reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO