Segmentace a morfologická analýza choroidního plexu myšího embrya

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Choroidálny plexus je regulovanou bránou medzi krvou a mozgovomiechovým mokom a má niekoľko funkcií spojených s nervovým systémom. Mnohé funkcie sú však stále neznáme, čo je spôsobené krehkosťou, umiestnením a tvarom plexu. Preto sa na prístup k tejto kľúčovej súčasti mozgu, ktorá sa nachádza v komorách, používajú neinvazívne techniky. Okrem toho existuje súvislosť medzi jeho tvarom a patologickými stavmi mozgu. Cieľom tohto projektu bolo extrahovať ChP 4. komory implementáciou segmentačných metód a následnou morfologickou analýzou s cieľom odhaliť zákonitosti medzi tvarom a ochorením.
The Choroid Plexus is a regulated gate between blood and cerebrospinal fluid and takes place in several functions connected with the neural system. However, many functions are still unknown caused by the fragility, location and shape of the plexus. Thus the noninvasive techniques are used to access this crucial brain component located within the ventricles. Moreover, there is a link between its shape and brain pathologies. This project aimed to extract the ChP of the 4th ventricle by implementing segmentation methods followed by morphological analysis to discover patterns between the shape and disease.
Description
Citation
PAROBKOVÁ, V. Segmentace a morfologická analýza choroidního plexu myšího embrya [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D. (předseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Červený, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen) Mgr. Bc. Darina Čejková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jakubíček položil otázku, můžete vysvětlit graf 6.14 a vysvětlit, co znamená v grafu pozice [0;0]? Bylo v práci vhodné použít škalování, když chcete měřit velikosti plexu? Ing. Ronzhina položila otázku, jak jste tvořila masku? Jak souvisí z fyziologického hlediska mutace genů a změny choroidního plexu? Může k mutacím v uvedených genech docházet spontánně? Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO