Analýza konceptu aktivního řízení proudu na náběžné hraně křídla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá ověřením konceptu náhrady běžně používané vztlakové mechanizace systémem vyfukování proudu na náběžné hraně profilu. Ověření je prováděno pomocí CFD nástrojů, s využitím Reynoldsovy metody časového středování Navier-Stokesových rovnic (RANS). V úvodu práce jsou uvedeny druhy vztlakové mechanizace a jejich princip. V následujících kapitolách je popsáno a zdůvodněno nastavení řešiče a jeho ověření pomocí kalibrační úlohy. Koncept aktivního řízení proudu je zkoumán na profilu LS(1)-0413, pro 5 různých pozic vyfukování, dvě různé tloušťky štěrbiny (h/c= 0,0025 a 0,005) a dvě rychlosti vyfukování (v_Jv_=2,22 a 4,44). V závěru práce jsou objasněny fyzikální děje odehrávající se ve zkoumané oblasti a zhodnoceny jednotlivé případy vyfukování Nejlepší z nich jsou následně porovnány s Fowlerovou a štěrbinou klapkou při Re 2,2 mil.
This research is focused on substitution of commonly used High-Lift devices by active flow control on the wing leading edge. The analysis is done by CFD tools with use of Reynolds-Averaged Navier-Stokes (RANS) method. In the beginning of the research, commonly used High-Lift devices are described. Solver setting and its explanation together with verification and validation is described in the following chapters. An active flow control concept is testing at the LS(1)-0413 airfoil, for 5 different positions of slots, two different slots widths (h/c= 0,0025 and 0,005) and two different blowing velocities (v_Jv_=2,22 and 4,44). In the end of this paper, physical phenomena of blowing is described together with evaluation of different cases. The best case is compared with Fowler and slotted flap at Reynolds number 2,2 million.
Description
Citation
MAHDAL, V. Analýza konceptu aktivního řízení proudu na náběžné hraně křídla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Janko, CSc. (člen) Ing. Pavel Štrůbl, gen.mjr.(v.v.) (člen) Ing. Miroslav Pešák (člen) doc. Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA, LL.M. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Otázky: Hlavní výhoda vyfukování? Jak velký je potřebný výkon pro vyfukování? Řešil jste vlastní tvar štěrbiny? Poznámka k termínu tloušťka/šířka štěrbiny. Řešil jste na konkrétním příkladu energetickou bilanci? Jaké jsou rychlosti v analýzách v souvislosti s rozložením v mezní vrstvě? - Student na otázky odpověděl uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO