Modulová řada dílenských mobilních portálových jeřábů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem modulové řady dílenských mobilních portálových jeřábů s nosností od 500 kg do 3200 kg. Úvod práce se zabývá rešerší, ve které je nejprve dílenský mobilní portálový jeřáb zařazen do kategorizace podle konstrukce, dále jsou detailně popsány jeho části a na závěr rešerše jsou uvedeny jeřáby s podobnými užitkovými vlastnostmi. Hlavní část práce je zaměřena na návrh modulové řady, návrh nosné konstrukce a na pevnostní výpočty nosných částí. V závěru práce se nachází kontrola výpočtů podle MKP modelu, odhad ceny jeřábu a návrh konfigurátoru pro rychlé vyhledání požadovaného jeřábu zákazníkem. Součástí práce jsou přílohy, ve kterých jsou uvedeny parametry a vypočtené hodnoty všech portálových jeřábů modulové řady.
The Master’s thesis deals with the proposal of a modular series of workshop mobile gantry cranes with a load capacity from 500 kg to 3.200 kg. The introduction deals with the recherche, in which the workshop mobile gantry crane is firstly categorized according to the construction. Then, its parts are described in detail and at the end of the recherche, cranes with similar utility properties are presented. The main part of the work is focused on the proposal of the modular series, the proposal of the load-bearing structure and the strength calculations of the load-bearing parts. At the end of the work, there is a check of calculations according to the FEM model, an estimate of the crane price and a proposal configurator for a quick search of a required crane by a customer. The work includes appendices in which the parameters and calculated values of all gantry cranes of the module series are given.
Description
Citation
NOVÁK, T. Modulová řada dílenských mobilních portálových jeřábů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (předseda) prof. Štefan Čorňák, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Nezbeda (člen) Ing. Jiří Štoček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Diplomant úspěšně obhájil svou závěrečnou práci před členy státnicové komise. Diplomant odpověděl na tyto otázky zkušební komise ke své závěrečné práci: 1) Vysvětlete základní rozdíly používaných jeřábových motorů kroužkových a motorů asynchronních s kotvou nakrátko. "Odpovězeno" 2) Jaké faktory musí být vzaty v úvahu při určení klasifikace jeřábu jako celku (ČSN ISO 4301/1). "Odpovězeno" 3) Jaký program jste použil při výpočtech? "Odpovězeno" 4) Jak je do práce zakompována klasifikace jeřábu dle ČSN ISO 4301. "Částečně odpovězeno" 5) Volba profilů hlavních nosníků. "Odpovězeno"
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO