Kombinatorické optimalizační úlohy v odpadovém hospodářství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na tvorbu optimalizačního modelu pro rozmisťování kontejnerů na sběrný odpad. První část práce tvoří úvod do optimalizace, popisuje metody nejčastěji používané k řešení optimalizačních úloh a obsahuje seznam přístupů a metod nejčastěji používaných v odpadovém hospodářství. Další část se zabývá tvorbou binární úlohy celočíselného programování, její aplikací na reálná data a porovnáním softwarů MATLAB a ILOG CPLEX. Jako poslední jsou představeny metody hierarchického shlukování a kmeans, které jsou pak aplikovány na konkrétní úlohy velkých rozměrů.
This master’s thesis is focused on creation of an optimization model for the location allocation problem. The first part of the thesis is an introduction to optimization, which describes the most common methods for solving optimization problems and contains a list of approaches and methods most commonly used in waste management. The next part deals with the creation of a binary integer programming problem, its application to real data and a comparison of MATLAB and ILOG CPLEX solvers. Lastly, hierarchical and kmeans clustering are introduced, they are then applied to specific largescale problems.
Description
Citation
MICHALOVÁ, J. Kombinatorické optimalizační úlohy v odpadovém hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dagmar Janáčová, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ing. Miloš Šeda, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Renata Wagnerová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (člen) doc. Ing. Simeon Simeonov, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a odpověděla na otázky přítomného oponenta a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO