Návrh změny kategorizace prací na vybraném pracovišti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá kategorizací práce spadající do problematiky ochrany zdraví osob při práci. Teoretická část je věnována současným legislativním požadavkům EU, ČR a relevantních norem. Dále poskytuje obecný přehled o soustavě orgánů ochrany veřejného zdraví společně s podrobnějším popisem tématu kategorizace práce a s tím souvisejících pojmů a náležitostí. Práce je zhotovena ve spolupráci se společností Varroc Lighting Systems, s.r.o., Nový Jičín. Praktická část se zabývá návrhem změny kategorizace pracovních pozic optimalizované montážní linky zadního osvětlení automobilů (B479 OUTER RL). Stěžejním cílem práce je prověřit správnost zařazení jednotlivých pracovních pozic. Záměrem aktualizace kategorizace je rovněž snížit negativní dopad působení rozhodujících rizikových faktorů pracovních podmínek, což přináší výhody jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Konkrétní průběh zařazení jednotlivých rizikových faktorů se zaměřením na kritický rizikový faktor – hluk je demonstrován na nejrizikovější pracovní pozici montážní linky. V závěru jsou zhodnoceny dosažené výsledky aktualizace zařazení všech pozic montážní linky. Dále jsou shrnuty navazující změny a plynoucí přínosy včetně dalších doporučení pro praxi.
The diploma thesis deals with work categorization falling into the issue of occupational health protection. The theoretical part is devoted to current legislative reguirements of the EU, the Czech Republic and relevant standards. It also provides a general overview of the system of public health authorities together with a more detailed description of the work categorization topic and related concepts and requirements. This thesis has been made in cooperation with Varroc Lighting Systems, s.r.o., Nový Jičín. The practical part deals with the suggested change of categorization of the optimized assembly line work positions for car rear lighting (B479 OUTER RL). The main aim of this work is to check the correctness of the classification of individual work positions. The intention of updating the categorization is also to reduce the negative impact of critical risk factors of working conditions, which brings benefits for both employees and employers. The specific course of the classification of individual risk factors with a focus on the noise as a critical risk factor is demonstrated on the riskiest work position of the assembly line. In the end, the achieved results of updated classification of all positions are evaluated. The follow-up changes and the resulting benefits of updating the categorization, including other practical recommendations, are also summarized.
Description
Citation
PLÁNKOVÁ, B. Návrh změny kategorizace prací na vybraném pracovišti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (místopředseda) Ing. Karla Maradová (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka seznámila členy komise se svou závěrečnou prací na téma "Návrh změny kategorizace prací na vybraném pracovišti". Studentka úspěšně zodpověděla otázku oponenta. Porovnávala jste měření hluku a spolehlivost měření hluku? (zodpovězeno) Co reprezentují modely pro snížení hluku, které v práci zmiňujete? (zodpovězeno) Jak jste hodnotila lokální svalovou zátěž? (zodpovězeno) Dokážete nám popsat dvě složky B nejistoty ve vašem měření? (zodpovězeno) Potýkala jste se při měření s problém hluku v pozadí? (zodpovězeno) Šlo by bezpečnost z hlediska hluku ohodnotit nějakým indexem, který by bral v úvahu vzdálenost od zdroje hluku? (částečně zodpovězeno) Jsou na lince bezpečnostní prvky, které byste dokázala vyjmenovat? (zodpovězeno) Jaký je postup, když někdo zmačkne tlačítko nouzového zastavení? (zodpovězeno)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO