Příprava a vlastnosti vrstev fotokatalyzátorů s kontrolovanou porozitou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou kontrolovaných porézních vrstev vybraného fotokatalyzátoru v přítomnosti vhodně vybraných templátovacích činidel. Jako templátovací činidla byly použity polyvinylpyrrolidon, polyethylenglykol a polyvinylalkohol. Připravené kompozice byly naneseny metodou „drop casting“ na FTO sklo a vypáleny v peci při 450 °C. Struktura vrstev byla pozorována pomocí optické a SEM mikroskopie. Následně byly vrstvy studovány pomocí fotoelektrochemických měření. U většiny výsledných kompozitů byly prokázány relativně dobré elektrické a optické vlastnosti, čímž vykazují potenciál pro budoucí využití v praxi.
This bachelor thesis deals with fabrication of photocatalyst layers with controlled porosity and investigation of their properties. Polyvinyl pyrrolidone, polyethylene glycol and polyvinyl alcohol were used as templating agents. Prepared compositions were deposited on FTO glass using a drop-casting method and annealed at 450 °C. The structure of thin films was examined using optical and electron microscopy. The thin films were subsequently studied by photoelectrochemical measurements. Most resulting compositions showed relatively good electrical and optical properties, hinting at a potential for future use in practice.
Description
Citation
BLECHA, T. Příprava a vlastnosti vrstev fotokatalyzátorů s kontrolovanou porozitou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Obhajoba bakalářské práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděl všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagoval na připomínky. V diskusi tak student prokázal výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila jeho práci celkově jako výbornou. Klučáková: V čem spočíval problém se syntézou DoPTA? Mravec: Pro je stabilita PTA tak nízká? Jak definujete nanoporozitu? Veselý: Jak byste dokázal nanoporozitu Vašeho materiálu? Při jaké teplotě se vrstva sintrovala? Jakou intenzitou jste vrstvu ozařoval?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO