Vliv vodíku na vlastnosti materiálů a vrstev

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním tématem této bakalářské práce jsou vlivy vodíku na vlastnosti materiálů a vrstev. Problematika vodíku a jeho vlivu na používané materiály je s postupujícím časem stále aktuálnější téma. Pro pochopení přímých účinků vodíku je důležité sledovat povahu jeho transportu v materiálu a odezvu případných ochranných prostředků. Práce popisuje nejčastěji uznávané mechanismy degradačního chování vodíku se zaměřením na kovové materiály, zejména slitiny železa, niklu, hliníku, titanu a dalších. Působení vodíku je ve většině případů nežádoucí efekt, proto je důležité věnovat pozornost eliminaci těchto účinků.
The main topic of this bachelor thesis is the effects of hydrogen on the properties of materials and layers. The issue of hydrogen and its effect on the materials used is an increasingly relevant topic as time goes on. In order to understand the direct effects of hydrogen, it is imporant to monitor the nature of its transport in the material and the response of any protective measures. The paper describes the most commonly recognized mechnanisms of hydrogen degradation behavior with focus on metallic materials, especially alloys of iron, nickel aluminium, titanium and the others. The action of hydrogen is undesirable effect in most cases, so i tis important to pay attention to eliminating these effects.
Description
Citation
BALLAYOVÁ, K. Vliv vodíku na vlastnosti materiálů a vrstev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (člen) Ing. Libor Válka, CSc. (člen) Ing. Martin Zelený, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka prezentovala svoji závěrečnou práci a odpověděla na otázky oponenta. Dále odpovídala na dotazy členů zkušební komise: 1) Při jaké aplikaci je žádoucí, aby se dostal vodík do materiálu? - odpovězeno 2) Co je to houževnatost, jaká je její podstata? - odpovězeno 3) Jak se provádí odvodíkování ocelí, jaké jsou klasické teploty a časy? - částečně odpovězeno 4) Na jakém principu fungují Van der Waalsovy síly? - odpovězeno 5) Jaká je vazba v molekule vodíku a jaké je zde rozložení náboje? - odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO