Hacktivismus: nástoj politiky, zločinu, nebo zábavy?

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je zanalyzovat fenomén zvaný hacktivismus, jeho význam, dopady na společnost a motivaci jeho aktérů. Termín hacktivismus se skládá ze dvou následujících termínů; aktivismus, který bývá ve většině případů politicky motivovaný a hacking, jenž se jedná o kriminální činnost za účelem zneužití chyby nebo nedokonalosti výpočetního systému. Za účelem efektivního dosažení svého cíle, se aktéři hacktivismu, stejně jako jiní aktivisté, většinou organizují do skupin. Práce je též zaměřena na motivaci a následky konání těchto organizovaných skupin, zejména na skupinu s názvem Anonymous, s exemplárními příklady jejich akcí z minulosti.
The aim of the thesis is to analyze the phenomenon of hacktivism, its purpose, its impact on society, and the motivation of its participants. The term hacktivism comprises terms activism, in most cases political, and computer hacking, a criminal act aimed at exploiting a computer system. Hacktivists are mostly, like any other activists, organized in groups to effectively achieve their goals. This study focuses on the origin, motivation, and consequences of the hacktivist actions, especially on actions of an infamous group called Anonymous, including exemplary cases from history.
Description
Citation
RAŠKA, J. Hacktivismus: nástoj politiky, zločinu, nebo zábavy? [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) Mgr. Ing. Eva Ellederová, Ph.D. (místopředseda) M. A. Kenneth Froehling (člen) Mgr. Petra Zmrzlá, Ph.D. (člen) PhDr. Milan Smutný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student přednesl velmi stručnou obhajobu své bakalářské práce s drobnými chybami v jazyce a váhavě zodpověděl otázku: Do you think it's the 'branding' of hacktivist organizations, through their logos and reputation (whether deserved or not) which psyches out individual governments and the general public more than their actual successes in hacking?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO