Hluk v kolejové dopravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje problematice hluku z kolejové dopravy, práce je zaměřena zejména na hluk generovaný při jízdě vlaků. Práce zahrnuje analýzu dominantních zdrojů hluku z kolejové dopravy, faktorů ovlivňující hlukové emise a v neposlední řadě je pozornost věnována různým možnostem protihlukových opatření, které se využívají za účelem minimalizace hluku z kolejové dopravy. Tato opatření se rozlišují na aktivní a pasivní, přičemž každé má své výhody a nevýhody. Závěr se zaobírá zhodnocením současných trendů a nastíněním možného budoucího vývoje v rámci eliminace hluku z kolejové dopravy.
This bachelor's thesis is about the noise of the rail transport, this thesis is focused on the noise, that is generated by trains on the track. This thesis includes analysis of dominant noise sources from rail transport, factors affecting noise and noise measures, which minimize noise from the rail transport as effectively as possible. These measures can be divided into active and passive, each measure has its own advantages and disadvantages. The conclusion describes an evaluation of current trends and considers the future possible development of noise measures.
Description
Citation
MAŇÁK, F. Hluk v kolejové dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lubomír Drápal, Ph.D. (člen) Ing. Jozef Dlugoš, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy student odpovídal na následující otázky oponenta: Jaké jsou přístupy pro eliminaci přenosu zvuku od pohonného traktu na posádku vlaku? - ZODPOVĚDĚL Prosím popište, jak interaguje zvuková vlna s povrchem protihlukové stěny. - ZODPOVĚDĚL V práci uvádíte hodnoty snížení hladin akustického tlaku pro jednotlivé metody, jsou tyto hodnoty vzájemně porovnatelné? Popište prosím způsob stanovení míry hlukového projevu v kolejové dopravě. - ZODPOVĚDĚL Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: Popište konkrétněji měřící metody pro stanovení hluku v železniční dopravě. – ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL Které části hnacího traktu vlaku jsou hlavními zdroji vibrací a hluku? – ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL Rozveďte, čím jsou charakteristické netrakční soupravy. – ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL Co jsou významné zdroje aerodynamického hluku u jízdních souprav? – ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO