Analýza rozmístění sběrných míst a kontejnerů pro komunální odpady

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V odpadovém hospodářstvím je klíčové vhodně navrhnout sběrnou síť. Tato práce měla za úkol identifikovat hlavní faktory, které ovlivňují motivaci občanů ke třídění odpadu a na jejich základech vytvořit optimalizovanou sběrnou síť pro využitelné složky komunálního odpadu. Byla provedena podrobná rešerše, která popsala platnou legislativu v ČR v oblasti odpadového hospodářství, objasnila systém třídění a sběru odpadu a na základě předchozích studií nalezla faktory, které by mohly ovlivňovat motivaci ke třídění. Na základě této rešerše pak byl sestaven dotazník, který těmto faktorům přiřadil jejich důležitost a následně byly navrženy dvě sítě, které využívali rozdílných metod měření vzdálenosti. Práce zjistila, že dostatečná kapacita sběrného místa je důležitějším aspektem než docházková vzdálenost k tomuto místu. Pro návrh sběrné sítě není vhodné uvažovat jako vzdálenost mezi sběrnými body vzdálenost vzdušnou, ale spíše vzdálenost po infrastruktuře.
In waste management, it is crucial to design the collection network appropriately. This paper was aimed at identifying the main factors that influence the motivation of citizens to sort waste and, based on these factors, to design an optimized collection network for the recoverable components of municipal waste. A detailed research was carried out to describe the current legislation in the Czech Republic in the field of waste management, to explain the waste sorting and collection system and to find factors that could influence the motivation to sort based on previous studies. Based on this research, a questionnaire was then designed to assign importance to these factors and two networks were subsequently designed using different distance measurement methods. The paper found that sufficient capacity of a collection point was a more important aspect than the walking distance to that point. For the design of a collection network, it is not appropriate to consider the distance between collection points as the distance by air, but rather the distance by infrastructure.
Description
Citation
SILNÝ, M. Analýza rozmístění sběrných míst a kontejnerů pro komunální odpady [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Gregor, Ph.D. (člen) Ing. David Jecha, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Šomplák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student prezentoval závěrečnou práci. Obsah prezentace: - Motivace a cíle práce - Praktická část (tvorba dotazníkového šetření, zastoupení respondentů v šetření, korekce dat, grafické výstupy - srovnání četnosti dle různých kritérií, vysvětlení motivačních faktorů, popis referenční obce, tvorba datových souborů pro vzdušnou a skutečnou svozovou vzdálenost, demonstrace metody na referenční obci) - Závěr a návrh pro další výzkum Po prezentaci zodpověděl otázky oponenta práce a otázky položené členy komise. Komentář na další postup práce a dotaz na představu vhodné metodiky. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na praktické doporučení pro obecní úřad. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na aktuální stav rozmístění sběrných nádob a porovnání s výsledkem dle použité metody. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na srovnání s jiným (podobně zaměřeným) dotazníkovým šetřením. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na zálohový systém a jeho dopad na infrastrukturu odpadů a svoz. Zodpovězeno uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO