Využití Head-mounted displejů v managementu rizik u obráběcích strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá provedením a technickými možnostmi VR headsetů a jejich uplatněním ve strojírenství, v oblasti managementu rizik u obráběcích strojů, při využití zkušeností z jiných oblastí a historie. V praktické části je provedena analýza rizik u vybraného stroje (vertikální obráběcí centrum) prostřednictvím kontrolních seznamů a virtuálními technologiemi. Techniky analýzy rizik jsou následně porovnány a zhodnoceny. Výstupem je vyhodnocení výsledku a návrh praktického využití virtuální reality v praxi.
This diploma thesis deals with the design and technical possibilities of VR headsets and their application in mechanical engineering, specifically in the field of risk management in machine tools, using experience from other areas and history. The practical part of the thesis comprises a risk analysis carried out on a single selected machine (vertical machining center) by means of checklists and virtual technologies. The risk analysis techniques used are subsequently compared and evaluated. The results are then assessed and a proposal for the use of virtual reality in practice is put forward.
Description
Citation
JELÍNEK, M. Využití Head-mounted displejů v managementu rizik u obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (člen) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil členy komise se svou závěrečnou prací na téma "Využití Head-mounted displejů v managmentu rizik u obráběcích strojů". Student úspěšně zodpověděl otázky oponenta. Jaký je základní právní předpis, pokud chceme uvést stroj na evropský trh? (zodpovězeno) Jaké další věci musí zohlednit výrobce stroje z pohledu managmentu rizik? (částečně zodpovězeno) Který předpis řeší pracovně právní vztah zaměstnanec - zaměstnavatel z pohledu bezpečnosti na pracovišti? (částečně zodpovězeno) Čeho se týká algoritmus popsaný v normě ČSN EN ISO 12100? (zodpovězeno) Jak probíhalo zhodnocení rizik ve Vaši práci? (částečně zodpovězeno) Byl Vás postup zhodnocení rizik správný? (částečně zodpovězeno) Jaké další požadavky jsou kladené na strojní zařízení? (částečně zodpovězeno)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO