Nízkoteplotní akumulace tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá nízkoteplotní akumulací tepla využitelnou pro vytápění budov. V teoretické částí je zpracována stručná rešerše k problematice nízkoteplotní akumulace tepla. Dále práce představuje realizované projekty využívající nízkoteplotní akumulaci tepla. V praktické části je navržen vhodný nízkoteplotní zásobník a jsou provedeny související bilanční výpočty jeho kapacity a teplotních průběhu. Součástí je vytvoření modelu popisujícího nabíjení a vybíjení akumulátoru v čase a využití jeho výsledků pro test provozních parametrů.
This diploma thesis deals with a low-temperature heat storage used for heating buildings. The theoretical part deals with a brief research on the issue of a low-temperature heat storage. Furthermore, the work presents implemented projects using a low-temperature heat storage. In the practical part, a suitable low-temperature storage is designed, related balance calculations of its capacity and temperature profiles are performed. This part includes the creation of a model which describes the charging and discharging of the storage over time and the use of its results to test operating parameters.
Description
Citation
KAVUNOV, D. Nízkoteplotní akumulace tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student odprezentoval záverečnou práci a plně odpovědel na otazky oponenta: 1) Jaký je hmotnostní tok výměníkem. Proč byla zvolena rychlost 1 m/s? 2)Jak velký je rozdíl COP pro systém s nabíjením a bez nabíjení. Vyplatí se akumulace? V následné rozpravě k práci byly položený otázky: 1)Kolik tepla se během sezony naakumuluje? zodpovězeno; 2)Jaký material měl lepší vodivost v uvažovaném modelu? zodpovězeno; 3)Počítala se kompletní energetická bilance při porovnání režimů s akumulaci a bez akumulace? zodpovězeno; 4)Jakou šířku musí mít pozemek aby neovlivnoval sousední parcely? zodpovězeno;
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO