Metody a technologie pro záchyt oxidu uhličitého v průmyslových provozech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Rostoucí koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře negativně ovlivňuje život na naší planetě. Lidstvo řeší vyvstalý problém prostřednictvím nadnárodních organizací, které motivují průmyslové podniky k rozvoji inovativních řešení v oblasti navyšování energetické efektivity a snižování množství produkovaných emisí. Nejvíce jsou zasaženy energeticky náročné sektory průmyslu, ke kterým se řadí i průmysl keramický. Diplomová práce si zakládá na důkladné rešerši odborné literatury, zejména vědeckých článků. V teoretické části je čtenář uveden do problematiky zvyšující se koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, poté jsou představeny technologie zachycení, uložení a využití tohoto emisního plynu. Následně se práce zaměřuje na jednu z inovativních technologií – mikrořasové bioreaktory. Praktická část posuzuje využitelnost mikrořasových bioreaktorů pro záchyt emisního oxidu uhličitého v jednom z výrobních závodů společnosti LASSELSBERGER, s.r.o. realizující se v keramickém průmyslu. Trubicový bioreaktor o objemu 2000 m3 by zpracoval 3,75 % CO2 produkovaného klíčovým zařízením provozu – rozprachovou sušárnou, přičemž se vyprodukuje 367,92 t mikrořasové biomasy za rok.
The rising level of carbon dioxide in the atmosphere has negative effects on life on our planet. Humanity is now dealing with the issue through multinational organizations which attempt to motivate the current industry to develop innovative solutions to increase the energy-efficiency while lowering the amount of produced emissions. The most affected are energy-intensive sectors of the industry, such as the ceramics industry. This diploma thesis is based on a thorough research conducted on scientific literature, mainly scientific articles. The theoretical part is to familiarize one with the issue of rising levels of carbon dioxide. Next, methods to capture, store and use the gas are presented. Furthermore, the thesis focuses on one such method – microalgal bioreactors. The practical past weighs the usability of microalgal bioreactors for the purpose of carbon dioxide emissions capture in a production company LASSELSBERGER, s.r.o. belonging to the ceramic industry. Tubular bioreactor with a volume of 2000 m3 would process 3,75 % of CO2 produced by the core production machine – spray drier, during this process 367,92 tons of microalgal biomass would be produced annually.
Description
Citation
REK, D. Metody a technologie pro záchyt oxidu uhličitého v průmyslových provozech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Pařízek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Diplomant prezentoval závěrečnou práci. Obsah prezentace: - Motivace práce - Cíle práce - Teoretická část (technologie záchytu, uložení a využití CO2, potenciál mikrořasových bioreaktorů) - Praktická část (představení výrobního závodu, popis procesu výroby a rozprachové sušárny včetně průměrných hodnot koncentrací emisí, výběr typu a variant integrace bioreaktoru do provozu) - Vyhodnocení výsledků a závěry Po prezentaci zodpověděl otázky oponenta práce a otázky položené členy komise. Diplomant zároveň demonstroval komisi praktický výstup. Dotaz na osvětlování mezitrubkového prostoru bioreaktoru. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na nevýhody využití daného typu bioreaktoru. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na další možné typy bioreaktoru. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na umělé/přirozené osvětlení a umístění bioreaktoru. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na citlivost tvorby mikrořas na parametry spalin. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na ekonomickou stránku provozu vzhledem k aplikaci. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na biokorozi. Zodpovězeno uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO