Optimalizace procesu svařování nízkotlakých trubkových sad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje zavedení procesu výroby nízkotlakých trubkových sad pro hydraulické agregáty ve společnosti Bosch Rexroth spol. s r.o. V první části je uveden literární rozbor používaných technologií a základních svařovaných materiálů. Druhá část se zaměřuje na vybrané podprocesy pro zajištění výroby a návrhy pro jejich zefektivnění. Součástí je shrnutí odpovědností napříč odděleními a následně vzor pro zpracování nutné technické dokumentace pro plynulý chod výroby. Dalším z návrhů je technologický postup pro praktické ověření výroby, který zároveň slouží jako základ pro měření doby svařování. Důvodem pro zavedení výroby byly prodlužující se termíny dodání trubkových sad od dodavatelů a případná finanční úspora. V závěru praktické části je uvedeno technicko-ekonomické zhodnocení, které vyjadřuje právě možnou finanční úsporu při výrobě nízkotlakého potrubí namísto dosavadního režimu v rámci kooperace s dodavateli.
The diploma thesis examines the implementation of the production process of low-pressure pipe sets for hydraulic aggregates in the company Bosch Rexroth. The first part presents a literature analysis of used technologies and basic welded materials. The second part focuses on selected subprocesses ensuring the production and proposals for their streamlining. It includes a summary of responsibilities across departments and a template for processing the necessary technical documentation for the smooth running of production. Another proposal includes a technological procedure for practical verification of the production, which simultaneously serves as a basis for measuring the welding time. The reason for the implementation of this production was the extended delivery time of pipe sets from suppliers and possible financial savings. The practical part is concluded with a technical and economical evaluation, which expresses the possible financial savings in the production of low-pressure pipelines instead of the current state involving the cooperation with suppliers.
Description
Citation
URBÁNEK, Š. Optimalizace procesu svařování nízkotlakých trubkových sad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radim Kocich, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kubíček, IWE (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Marek Slováček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Co vstupuje do výpočtu předehřevu? (otázka byla částečně zodpovězena) 2. Navrhněte varianty optimalizace procesu? (otázka byla částečně zodpovězena) 3. V čem spočívá úspora 35 % nákladů? (otázka byla plně zodpovězena) 4. Znáte normu pro kvalifikaci WPS a normu pro kvalifikaci svařečů? (otázka byla plně zodpovězena) 5. Co je počítáno v čase přípravy? (otázka byla plně zodpovězena) 6. "Svary jsou 100 % kontrolovány vizuální zkouškou." Co se stane, když svar nevyhovuje? (otázka byla plně zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO