Modelování logistiky meziobecní přepravy odpadu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku meziobecní přepravy odpadu. Stěžejní část práce se zaměřuje na vývoj výpočetního jádra určeného k vytvoření svozového plánu pro vybrané obce tvořící svazek. Výpočtové jádro bylo tvořeno tak, aby mohlo dojít k jeho integraci do uživatelsky přívětivé webové aplikace. Tvorba výpočetního nástroje vychází z teoretických základů teorie grafů, matematického programování a heuristických algoritmů. V rámci práce byly vyvinuty dílčí, na sebe navazující algoritmy pro clusterování adresních míst, návrh svozu pro více typů odpadu s heterogenním vozovým parkem a návrh svozu do několikatýdenního svozového plánu. Představený přístup byl testován na reálných datech z existujícího svazku obcí v Jihomoravském kraji.
This diploma thesis focuses on the issue of inter-municipal waste transport. The main part of the thesis focuses on the development of a computing core designed to create a collection plan for selected municipalities forming a union. The computing core was created so that it could be integrated into a user-friendly web application. The creation of a computational tool is based on the theoretical foundations of graph theory, mathematical programming and heuristic algorithms. In this thesis, consecutive algorithms for clustering of address points, collection design for several types of waste with a heterogeneous vehicle fleet and for creating collection proposal for a several-week long collection plan were developed. The presented approach was tested on real data from an existing union of municipalities in the South Moravian Region.
Description
Citation
KUČERA, J. Modelování logistiky meziobecní přepravy odpadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Zuzana Hübnerová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Zdeněk Opluštil, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Petr Vašík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Diplomant přednesl prezentaci svojí diplomové práce na téma: Modelování logistiky meziobecní přepravy odpadu. Student představil princip k-means clusteringu a jeho vlastnosti. V následné diskuzi byly položeny otázky oponenta doc. Popely: 1.Další možnosti zohlednění náhodnosti v datech pomocí modelování a řešení úlohy stochastického programování. 2. V čem je použití Python a OR-Tools výhodnější než použití GAMSu a jeho řešičů. Další otázka byla od prof. Druckmullera ohledně jednoznačnosti řešení - student vysvětlil, že to záleží na volbě procesoru. Další otázka se týkala k-means a počáteční volbě k, jak je možné ho optimalizovat. Doc. Opluštil položil otázku týkající se časové náročnosti výpočtu a závislost na počtu parametrů. Diplomant vysvětlil závislost časové náročnosti dané implementace. Doc. Hubnerová položila otázku týkající s k-means a volbě vzdálenosti - diplomant používal vzdušnou vzdálenost a je to prostor ke zlepšování algoritmu. Doc. Vašík položil otázku týkající se centroidů a flexibilnosti algoritmů. Student vysvětlil, že nebylo cílem získat adaptibilitu algoritmů. Dálší otázka se týkala lokálního minima pro diskrétní případ. Práce byla navržena na Cenu průmyslového podniku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO